140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

2200 фазана в 36 дружини разселиха ловците от ЛРС-Монтана

разселване монтана в 36 дружини

Общо 2200 фазана на 90-дневна възраст бяха закупени и разселени в монтанското сдружение в последната за тази година акция. Птиците са извозени от стопанството в Плевен на два транша, в два поредни дни. От сборен пункт в гр. Монтана представители на дружините са получавали кафезите, за да си ги транспортират по своите села и да ги разселят в подходящи местообитания. Фазанчета получиха 36 дружини от състава на сдружението. Най-много – по 140 бройки – заминаха за селата Горни Цибър и Владимирово. В Брусарци, Смирненски и Бойчиновци ще ги доотглеждат в своите изградени волиери за допълнителна адаптация. Общо 36 дружини получиха фазанчета при последната за тази година акция по разселване на дивечови птици.

Хората са доволни от качеството на птиците, не са едри, но пък са добре оперени и много жизнени. При транспорта загуби не са допуснати.

разселване монтана в 36 дружини

Във всички дружини са извършили ремонт и обновяване на хранилките, които своевременно са заредени, за да могат птиците да имат по-лесен достъп до храна, докато привикнат към живот в дива среда, където врагове дебнат отвсякъде. Впрочем, контролът на хищниците също е сред приоритетите на монтанските ловци и това до голяма степен обуславя ефекта от разселването.

Припомняме, че в монтанско сдружение на два пъти бяха разселвани яребици. През пролетта пуснаха 240 отрасли, полово зрели птици, а през лятото добавиха още 1000 яребички на 45-дневна възраст. И тогава птиците бяха разпределени по дружини, където имат подходящи условия с преобладаващо полски терени. Разполагащите с волиери се възползваха от възможността да ги доотгледат, за да намалят загубите.

Благодарение на усилената кампания по разселване през последните години, в региона има стабилна популация от фазани. При намалялата численост на дивата свиня и неяснотите около този основен за сдружението ловен обект монтанските 36 дружини ще се разчитат на алтернативи. В този смисъл отстрелът на фазани е най-реалната възможност за местните ловци през зимните месеци.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ