140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

58 диви зайци разселиха в районите на дружините от ЛРС-Септември

септември зайци

След като през миналата година в ловностопанския район на сдружението в гр. Септември бяха разселени 94 диви зайци и броят на заешката популация вече е видимо по-голям, на 1 октомври няколко дружинки разселиха по своя заявка още 58 диви заека, доставени от фирма „Сокол–БЛРС“, информира специалистът по лова на сдружението Емил Сталев. Най-голям брой – 20 диви заека, разселиха ловците от ЛРД-Варвара, 10 – ЛРД Семчиново, като дружинките Габровица и Мененкьово разселиха по още 10 заека, а ЛРД Горно Вършило – 8.

септември зайци

Направеното разселване на див заек не е произволно, а планирано по заявка на съответните дружинки, които правят това, за да разнообразят лова си.

„По принцип в нашето сдружение нямаме ловни излети на заек, защото на практика този вид дивеч е малко. Затова правим разселване, за да се опресни кръвта на местната популация и в бъдеще да имаме по-добри запси – каза Емил Сталев. – Всички дружинки към Ловно-рибарско сдружение „Марица 1999“ в гр. Септември са много отговорни по отношение изпълнението на ловностопанските мероприятия, в това число и към разселването на дивеч, като не пестят усилия и полагат сериозни грижи за дивеча. Дружинките, които получиха въпросните 60-дневни зайци, съм сигурен, че скоро ще се радват на разнообразен лов.”

септември зайци

В интерес на истината както на много места напоследък, така и тук диви зайци започват да се срещат все по-често, но ловците ги пазят, за да се размножат повече и един ден да си върнат удоволствието от лова на див заек, както е било преди години по този край.

септември зайци

„Дружинките ловуват основно на едър дивеч, но след откриването проливните дъждове объркаха сметките на ловците, като до момента почти нямаме проведени ловни излети” – уточни специалистът по лова Емил Сталев.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ