140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Кюстендил гарантира пробите за трихинелоза и АЧС

Кюстендил пробите

Пробите за изследване на месо от отстреляни диви свине за трихинелоза и АЧС за ловците от Ловно-рибарско дружество „Елен” – гр. Кюстендил са перфектно организирани и обезпечени финансово. Гарантира ги ръководството на дружеството. Това обяви Венко Калинчев – ръководител и специалист по лова на кюстендилската ловна организация, която по последни данни обединява 2220 ловци и риболовци. Всички те са организирани в 31 ловни дружини и стопанисват общо 163 ха. ловни площи на територията на три общини в област Кюстендил.

Кюстендил, дом на ловеца и риболовеца


Всеки понеделник точно в 6 часа сутринта ръководителят на сдружението Венко Калинчев отваря сградата на Дома на ловеца и започва да приема пробите от отстреляни диви свине от двата ловни излета през изминалия уикенд. Ловците ги носят в специални лабораторни комплекти закупени от сдружението и раздадени преди началото на ловния сезон. Всеки от тях съдържа контейнери за органни проби – за трихинелоза и за АЧС, и съответните баркодове към тях, и контейнер за кръв. Комплектът струва 2.55 лв., но договорът за покупката на близо 1000 комплекта осигурява възможността извършването на лабораторната проба да е на 1/10 от цената на лабораторията. 12 лева е стойността на изследването на една проба на свободния пазар.

Статистиката от началото на сезонаОт началото на сезона от на територията на Ловно-рибарско дружество „Елен” – гр. Кюстендил са отстреляни 177 диви свине. Пробите за 5 от тях са дали положителен резултат за трихинелоза. Добрата новина e, че АЧС няма. Така е било и миналия сезон, когато при планирани за ползване 867 диви свине са отстреляни 875.
Като оценява голямата отговорност за опазване здравето и живота на ловците, техните семейства и близки, които похапват от дивечовото месо, Калинчев лично, заедно със служителя по охраната Илко Малинов, пътуват до съседната област Благоевград и представят пробите в лаборатория на ОДБХ.
Освен чисто организационна работа по събирането и изпращането на пробите тримата щатни експертите на дружеството са постоянно на разположение на ловците и за получаване на резултатите. Тези ловни другари, които не успяват с баркода да проверят резултата от пробата по телефон или на място, още във вторник могат да разберат дали отстреляното от животно е с трихинелоза.

Обучение и онлайн


„Стройната организация и експертна обезпеченост е с цел облекчаване дейността на ловците, които членуват в сдружението”, гарантира Калинчев.
Той и колегите му Илко Миланов и Елизабет Младенова са хората, които в изпълнение на ограничителните мерки поради настъпилата пандемия през 2020 г. осъществиха отдавна замислена идея. Те вградиха в сайта на сдружението платформа за дистанционно обучение. Виртуалната класна стая даде възможност за синхронно и асинхронно обучение на кандидатите за придобиване право на лов и курс за подборен отстрел, а така също и за оценяване с on-line тест . Всички 98 обучените по този начин кандидат ловци показаха много добри резултати, успешно положиха своя изпит пред държавната комисия и получиха удостоверения, с които придобиха право на лов.
От ръководството уверяват, че on-line платформата, доказала своята полезност, ще се ползва и занапред за осъществяване дейностите на сдружението. С помощта на новите технологии онези членовете на сдружението, които се намират в отдалечени точки в страната и в чужбина, ще могат да участват в организационния живот на Ловно-рибарско дружество „Елен” – гр. Кюстендил.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ