НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД „Елен”-Кюстендил – Добра е слуката на диви свине, АЧС – няма

ЛРД Кюстендил


Добра слука при лова на дива свиня и категорична липса на заразното заболяване АЧС отчита ЛРД „Елен” – гр. Кюстендил. За последния ловен уикенд, на 30 и 31 октомври, ловците от сдружението са отстреляни 84 диви свине, а от началото на новия сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч слуката при лов на този вид дивеч ги е спохождала 320 пъти.

Това съобщи ръководителят и специалист по лова на кюстендилското сдружение Венко Калинчев и уточни, че няма нито един регистриран случай на заболяването африканска чума по свинете за този сезон. Той допуска, че отчетените преди 3 години, още в началото на заболяването у нас, положителни проби на унищожителната за популацията на този вид дивеч зараза, е плод на грешка и е категоричен: „На територията на ЛРД „Елен” ловците се радват на добра слука на дива свиня и на тотална липса на АЧС”.
Ниска е регистрираната зараза с трихинелоза на животните, отстреляни в ловищата на всички 31 дружинки от състава на кюстендилското ловно-рибарско дружество. Само 7 от изследваните проби са дали положителен резултат за тази опасна за човека болест.

В Югозапада: АЧС няма, но трихинелозата е обезпокоително много

Всички проби за изследване на месо от отстреляни диви свине за трихинелоза и АЧС за ловците от Ловно-рибарско дружество „Елен” – гр. Кюстендил са перфектно организирани, обезпечени финансово и гарантирани от ръководството на дружеството. В понеделник в Дома на ловеца се приемат пробите от отстреляни диви свине от двата ловни излета през изминалия уикенд и във вторник получават информация за резултатите от изследванията на месото. Ловците носят пробите в специални лабораторни комплекти, закупени от сдружението и раздадени преди началото на ловния сезон. Всеки от тях съдържа контейнери за органни проби – за трихинелоза и за АЧС, и съответните баркодове към тях, и контейнер за кръв. Комплектът струва 2.55 лв., но договорът за покупката на близо 1000 комплекта осигурява възможността извършването на лабораторната проба да е на 1/10 от цената на лабораторията.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ