ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Девин – Ловци и риболовци, като доброволци, дебнат за бракониери в Родопите

девин доброволци

Ловци и риболовци от Сдружение на ловците и риболовците „Ловно-рибарско дружество” – гр. Девин, обучени за доброволци на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, са се включили в борбата с бракониерството и замърсяването на околната среда в Родопите. Това е резултатът от реализацията на проект „Превенция на бракониерството и замърсяването на водните обекти на територията на община Девин“. Дейностите са финансирани по Програма морско дело и рибарство 2014–2020 г. чрез Стратегията за водено от общностите местно развитие на местна инициатива рибарска група “Високи Западни Родопи: Батак-Девин-Доспат”. Те са прецизно изпълнени от ЛРС-Девин под ръководството на специалиста по лова Владимир Пейков.

девин доброволци

Общата стойност на проект „Превенция на бракониерството и замърсяването на водните обекти на територията на община Девин“ е 21 305 евро. 18 109 евро  от тях са осигурени от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Националното финансирана е в размер на 3196 евро.

„Започнахме през пролетта, когато пуснахме обявите за набиране на доброволци. Отзоваха се достатъчно кандидати, предимно ловци и риболовци от нашето сдружение. Това са хора, които наистина обичат природата и животните и за които бракониерството и замърсяването на околната среда са недопустими практики”, разказва за първите стъпки от сформирането на отряда Пейков.

девин доброволци

Кандидатите, които вече имат  от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури карти за доброволни сътрудници, са били обучавани в два двудневни модула по двете основни теми: бракониерството и  опазване на околната среда. Лекторът Здравко Сечков казва, че не е имал никакви затруднения, защото насреща си е имал истински „зелени хора”, които имат отношение към природата и са постоянно на терен за лов, риболов, за подхранване на дивеча или за зарибяване на някоя от планинските реки.

Най-много средства са инвестирани в специализирано обурудване, което включва дрон, камери с MMS модул и имейл функции, телескоп, термовизионенмонокуляр, бинокъл и моторна лодка.

девин доброволци

Като резултат от проекта доброволците вече извършват редовен мониторинг за критични и най-често замърсени райони и оказват подкрепа срещу бракониерството на служителите на ИАРА. За дейността си те се отчитат пред ЛРС-Девин или пред ИАРА.

девин доброволци

Доброволците  участват и като свидетели в процеса по установяване на забранената дейност и съставяне на съответните актове по Закона за административните нарушения и наказания.

Само преди дни българският проект „Превенция на бракониерството и замърсяването на водните обекти на територията на община Девин“ бе представен на своеобразно Експо в италианския град Ферара от Йорданка Мирчева – технически сътрудник към местната инициативна рибарска група за  Високи Западни Родопи “Батак -Девин Доспат”. Имаше и състезание сред избрани за участие в изложението 16 проекта от 11 държави, които са финансирани през целия програмен период по Програма морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. Предложената и реализирана идея за отряд зелени доброволци на Сдружение на ловците и риболовците „ловно-рибарско дружество” – гр. Девин се класира на второ място. Призът за най-добър проект получиха домакините от Италия.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ