140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Кърджали – Дружина Бойно разсели още 23 елен лопатара

разселване лопатари бойно

Ловно-рибарската дружина Бойно към Ловно-рибарското сдружение в Кърджали разсели още 23 елен лопатара. Кошутите и приплодите бяха намериха новите местообитания в м. „Помпата”, която се намира между  селата Бойно и Велешани.

Животните са закупени от Държавно ловно стопанство „Кричим” със средства на дружината, Ловно-рибарското сдружение в Кърджали, Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” и Фондация „По-диви Родопи”.

разселване лопатари бойно

Дружина Бойно разселва елен лопатар за трета поредна година – 17 броя през 2019 г., 12 през 2020 г. и сега 23.

„Имаме дива свиня и сърна, искаме да имаме и елен лопатар. За ловуване на този вид може би ще говорим след четири-пет години, когато се надяваме, че ще имаме стабилна популация” – каза председателят на дружината Димитър Митрев.

По думите му животните се разселват в спокоен район, в който не се ловува групово и не се пускат ловни кучета. Адаптират се добре. Първите, разселени през 2019 г. животни,  са се разделили на две стада – в района на Кьосево и на Велешани. Забелязани са и малки.

Хубавото е, че в района няма чакали.

Елен лопатарът е социално животно, не бяга, лесно се лови с примки, за да ги опазят от бракониери дружините ги разселват в райони, където има много ловци, които да не позволяват незаконни посегателства.

разселване лопатари бойно

„Добре си сътрудничим с Ловно-рибарското сдружение в Кърджали. И има резултат  – категоричен е Стефан Аврамов от Фондация „По-диви Родопи”, който присъства на разселването на елените в района на с. Бойно. – Целта ни е да върнем елените в целите Източните Родопи. За десет години в различни райони сме разселили над 500 елен лопатара и благородни елени. Планираме да продължим.”

А председателят на ЛРС-Кърджали Васил Дончев уточни:

„Разселването на елен лопатар на територията на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали започва през есента на 2013 г. От тогава до сега са разселени над 260 броя.”

Валери КОВАЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ