140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Сега не само ловните излети са важни, но и подхранването в ЛРС–Велико Търново

велико търново подхранване

Фактът, че истинският мраз все още не е дошъл, няма сериозно застудяване и голям сняг, не отменя задълженията по подхранването на дивеча в  сдружение „Ловно-рибарско дружество ”Сокол 1884” във Велико Търново. А те, както всяка година, са се подготвиха старателно за студените зимни месеци, за да не гладуват дивите животни и да оцелеят.

велико търново подхранването

Още през лятото ловците огледаха хранилките и ремонтираха повредените. А там, където има нужда, направиха нови. Колкото до автоматичните хранилки, които се използват главно за дивите свине, ясно е, че след забраната те да се подхранват заради Африканската чума, тези съоръжения няма да се зареждат, докато заразата не премине.
И нали основната храна за дивите животни е концентрираният фураж, и тази година сдружението се постара и успя да договори по-ниска цена за купуването на достатъчно царевично зърно.

А някои ловни дружини си набавиха и безплатна царевица от местни арендатори, които са ловци.

Колкото до реколтата от засетите дивечови ниви, каквито има почти всяка дружина, тя остава на полето за зимата.

За тези зимни месеци бяха осигурени 12 тона царевично зърно, които ще стигнат за подхранването. Отделно ловните дружини се погрижиха и за грубия фураж – приготвиха традиционния листник, окосиха изоставени тревни площи или купиха сено от арендатори. Не беше забравена и солта, която също е крайно необходима за зимата, и всяка дружина разполага с достатъчни количества.

Сега ловците не пропускат да заредят хранилките за благородните елени и сърните. Зърно има и за пернатия дивеч, който е в полупланинския и полския район на общината. Определените за изпълнението на това ловно-стопанско мероприятие ловци се грижат за разнасянето на фуражите. По-лесно ще бъде, ако зимните месеци минат без големи студове и сериозен сняг. Тогава и ловците ще бъдат по-спокойни, че времето няма да ги затрудни много в неотменните им грижи за дивите животни.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ