НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловците от ЛРС – Радомир имат 324 пъти слука и сребърен медал на дива свиня

ЛРС-Радомир

Добрата слука е споходила 324 пъти ловците, сдружени в „Ловно-рибарско сдружение – Радомир” – гр. Радомир, при лова на дива свиня за изминалия ловин сезон. Имат и един отстрелян трофеен екземпляр, който им е донесъл сребърен медал. Данните  са за „редовното време” без удължението с още 2 ловни дни, разпоредено със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Иван Иванов заради продължаващото разпространение на заразата  Африканска чума по свинете.  

Тази година  за първи път в Радомирско ловците се натъкват на заразата. По време на ловен излет в района на село Калотинци  са намерени 4 трупа на диви свине, които впоследствие дават положителни проби за АЧС.  

радомир лов
РЛС – Радимир, ловна дружина “Радомир II”

„Има завишена популация на дива свиня в сравнение с пролетната таксация миналата година, когато преброихме 364 животни. Но при отстреляни 324 в гората срещаме още много, не се връзва математиката. Виждали сме стада от по 30-40 мигриращи животни, които бягат от заразените с АЧС райони. Идват от Централна България, от Стара планина и се движат в посока Сърбия и Македония.”, обяснява за особеностите на лова на дива свиня в ловностопаските райони на 28-те дружинки на „Ловно-рибарско сдружение – Радомир” – гр. Радомир. председателян Ивайло Банков.

радомир лов
Ивайло Банков, председател на ЛРС – Радомир

Точно той е ловецът, отстрелял трофейния екземпляр, гордост за ловците от ЛРС-Радомир. Случило се на 11 декември. Валял дъжд, но това не попречило на ловците от дружина „Радомир II” да реализират своя излет на дива свиня. Излезли в 9 часа и в 11, когато големият глиган паднал, спрели лова. После, когато извадили и почистили зъбите, измерванията показали 22 см и 117 точки – сребърен медал.

Общо 9 диви свине е отстрелял председателят Банков за този сезон. С един екземпляр по-резултатен е неговият другар Юлиян Несторов, който членува в дружинката на село Долни Раковец, но често с ловува с Радомир II. Затова и дружинката на председателя Банков е с най-добър отстрел за сезона – има в актива си  42 диви свине.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ