ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД-Душево – На излет с почит към четириногия ловен другар

душево помощник

Всеки път, когато отразяваме лов, се опитваме да кажем и за голямата отдаденост на четириногите ловни помощници кучетата, без която ловът като че ли ще е невъзможен, защото ловният тандем е с толкова стара история, колкото и самият лов, когато в онези древни времена ловът е бил основно средство за прехрана на човека.

душево помощник

Та, тази взаимност от любовта на човека и безкрайната преданост, с която ловното куче отвръща, и днес е много силна. Както би казал на това място посветеният на кучетата, добре познат сред ловците Митю Точев: „Ловец без куче е като тиган без дръжка.“

Та на тази любов ловците по пусиите дължат онзи висок адреналин, който лаят на кучетата вдига и превръща всеки път лова в емоционална приказка, която ловците помнят и дълго разказват.

душево помощник

А когато дойде краят, ловците издигат надгробни плочи, каквато е традицията, и накратко споделят историята: „Байкал! 31.07.2009 – 16.02.2020. Убити над 200 прасета. Байкале, приятел ловен ми беше ти, никога не ще забравя ловните ни излети. Как бързо намираше прасета в гори и в дерета и дружинката добра ги отстрелва на мига. Почивай в мир!“ Така е изразил прощалните си думи Симо Лалев от ЛРД-Душево към ЛРС „Сокол“ Севлиево, към своя ловен другар Байкал, който се е пренесъл във вечните ловни полета.   

душево помощник

През изминалия ловен сезон дружинка Душево записва два отстреляни глигана в един ден. Първият го вдига в брезите гоначът Диян Лалев – брат на Симо, но слуката малко след това отива при бързия и с много ловни успехи досега Георги Ненчев, който отстрелва глигана на в м. „Йовово”.

Същият ден кучетата вдигат и един приплод. Двете слуки са традиционен подарък за рождения ден на Марин Колев, който е 50 години председател на дружинка и досега е най-дългогодишният председател в Националната ловна организация, когото неотдавна сменя синът му Николай.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top