140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД-Душево – На излет с почит към четириногия ловен другар

душево помощник

Всеки път, когато отразяваме лов, се опитваме да кажем и за голямата отдаденост на четириногите ловни помощници кучетата, без която ловът като че ли ще е невъзможен, защото ловният тандем е с толкова стара история, колкото и самият лов, когато в онези древни времена ловът е бил основно средство за прехрана на човека.

душево помощник

Та, тази взаимност от любовта на човека и безкрайната преданост, с която ловното куче отвръща, и днес е много силна. Както би казал на това място посветеният на кучетата, добре познат сред ловците Митю Точев: „Ловец без куче е като тиган без дръжка.“

Та на тази любов ловците по пусиите дължат онзи висок адреналин, който лаят на кучетата вдига и превръща всеки път лова в емоционална приказка, която ловците помнят и дълго разказват.

душево помощник

А когато дойде краят, ловците издигат надгробни плочи, каквато е традицията, и накратко споделят историята: „Байкал! 31.07.2009 – 16.02.2020. Убити над 200 прасета. Байкале, приятел ловен ми беше ти, никога не ще забравя ловните ни излети. Как бързо намираше прасета в гори и в дерета и дружинката добра ги отстрелва на мига. Почивай в мир!“ Така е изразил прощалните си думи Симо Лалев от ЛРД-Душево към ЛРС „Сокол“ Севлиево, към своя ловен другар Байкал, който се е пренесъл във вечните ловни полета.   

душево помощник

През изминалия ловен сезон дружинка Душево записва два отстреляни глигана в един ден. Първият го вдига в брезите гоначът Диян Лалев – брат на Симо, но слуката малко след това отива при бързия и с много ловни успехи досега Георги Ненчев, който отстрелва глигана на в м. „Йовово”.

Същият ден кучетата вдигат и един приплод. Двете слуки са традиционен подарък за рождения ден на Марин Колев, който е 50 години председател на дружинка и досега е най-дългогодишният председател в Националната ловна организация, когото неотдавна сменя синът му Николай.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ