ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

В ЛРС-Девин чакат оценка на обещаващи трофеи

След отстрел на завидни екземпляри от вида дива свиня в Сдружението на ловците и риболовците „Ловно-рибарско дружество” – гр. Девин трескаво чакат оценката на обещаващи трофеи, които имат шанс да получат медали.

„Ние в ЛРС-Девин сме експерти по качеството в лова, а не на количеството. Поне 15 са отстреляните глигани с потенциал за медал”, съобщи за сайта SLRB.BG специалистът по лова на сдружението Владимир Пейков.

180 са отстреляните диви свине от началото на сезона за групов лов на този вид дивеч. На дружината в село Лясково дори е разрешен допълнителен отстрел на още 17, след като са си изпълнили плана и са отстреляли 33 животни. Още две от общо 15 ловни дружини са си изпълнили плана.

девин лов
ЛРД-Девин I

Дружина Девин 1, в която членува председателят на ловното сдружение и кмет на Девин Здравко Иванов, има 12 точни попадения. 3 от тях са паднали от точния мерник на Иванов. И трите са солидни екземпляри – трофеите им чакат оценка от Държавното горско стопанство.

девин лов
ЛРД-Михалково

Сред успешните ловци от района и тази година се надрежда и вецешампиотът от последното Световно първенство по улов на пъстърва Георги Гетов, който е председател на дружинката в село Михалково. Той резултатно е ловувал с другари и с кучето Баро в м. „Бояджиевото”. Само една точка не му е достигнала за златен медал от оценените вече трофеи, но чака още оценки.

девин лов
ЛРД-Михалково, Георги Гетов

Като допустим запас от девиското ловно-рибарско сдружение отчитат 455 диви свине. По време на таксацията тази пролет са преброени 421, а планът за ползване сочи 364 животни от този вид.

девин лов
Девин, ЛРД-Селча

„Диви свине има, но нашият район е тежък за групов лов. Силно пресечен е теренът, а и гората е с променена структура и не е възможно да се ловува по познатия на местните ловци начин. Сега успяват предимно тези, които имат добри гончета”, обясни още  за особеностите на груповия лов на дива свиня в района Владимир Пейков.

Той изрази притеснение от провалени ловни излети. Причината е, че не успяват да се съберат 8 ловци, колкото е минималният брой участници в един групов лов. Но и този  обезпокоителен факт може да бъде погледнат откъм положителната страна – местните ловци по-често канят гости, за да могат да направят качествен лов, а това е добре за туризма по преме на пандемия.

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ