НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД–Арбанаси е отново сред първите

арбанаси събрание

Ловно-рибарската дружина в с. Арбанаси беше сред първите в сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново, която отчете какво е свършила през 2021 година и отминалия ловен сезон. Заради Covid–19 ловците се събраха на открито, до чешмата край селото, където имат своя база – беседка, барбекю, маси и столове, фазанария, в която целогодишно спокойно обитава всякакъв пернат дивеч, дори декоративно петле и кокошчица, един вид зоокът, любопитен за туристите, които се разхождат в този район.
Събранието протече по обявения дневен ред.

Председателят на ЛРД-Арбанаси Димитър Коларски отчете, че отминалият ловен сезон е бил успешен. Добре се представиха нейните състезатели на традиционния дружествен турнир по ловна стрелба, където се класираха на второ място.

Колкото до лова – оказа се, че арбанашките ловци за втора година са сред първите в сдружението в отстрела на диви свине. Още първият ден беше резултатен с точния изстрел на Кристиян Кънчев. Росен Атанасов отстреля три, а председателят най-много – четири.

арбанаси събрание

Такъв дивеч не липсва в арбанашкото землище и хубавото е, че ловците не са намирали умрели животни, нямаше и положителна проба за АЧС.
Добре се справя дружината с отстрела на фазани. Редовно се разселват такива пернати и любителите на птичия лов и тази година имаше по какво да стрелят. Отстрелът на пъдпъдъци обаче намалява, което притеснява не само Димитър Коларски.
Както навсякъде и арбанашките ловци имат проблеми с хищниците. Определените за такъв лов Васил Владов, Георги Костадинов, Александър Начев излизат редовно на индивидуални излети и отчитат добър отстрел, ала регулацията на популацията, особено на скитащите кучета, и тук не е никак лесна.
От следващия ловен сезон дружината ще има нови редовни членове – братята Иван и Йордан Митеви, които и досега ловуваха тук. Предвидени бяха средства за купуване на фуражи с надеждата да отпадне забраната за подхранване на дивите свине, за разселване на фазани.

Ще се ремонтират хранилките и ще се направят нови там, където е необходимо. Решено беше да се потърси в землището на селото подходящо място за отдих, където да се осигурят и подходящи условия за обработка на отстреляния дивеч.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ