ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Кюстендил хвърля всички сили срещу АЧС

кюстендил ачс

Изключителни усилия за ликвидиране на африканската чума по дивите свине (АЧС) полагат в Ловно–рибарското сдружение „Елен” – Кюстендил, съобщиха от дружеството. Вторично възникнали огнища на болестта бяха открити при диви свине в обхвата на Държавно горско стопанство „Кюстендил“ на територията на ловно-рибарските дружинки в селата Драговищица и Шишковци.

кюстендил ачс

„С всички усилия се борим с африканската чума по свинете, която за съжаление се появи и в нашия район. Много е трудно, но правим и невъзможното. Групи от ловните дружинки правят обходи, при които следят за наличието на трупове на заболели диви свине – каза Венко Калинчев,  ръководител на дружеството, обхващащо общините Кюстендил, Невестино и Трекляно. – При откриване на тела се сигнализира в Областната агенция по безопасност на храните,  взема се проба от животните за изследване, а труповете се заравят в специални ями, като се прави дезинфекция с хлорна вар.

Ловците са инструктирани да извършват това при всяко намерено трупче на дива свиня. Тези, които са открили такива трупове или са отстреляли заразено диво прасе, получават възнаграждението от 100 лв., определено от държавата.

кюстендил ачс

Следващата седмица предстои работна среща на ръководството на сдружението и председателите на дружинките с ръководството на агенцията по безопасност на храните, откъдето ще получим допълнителни указания във връзка със справянето с проблема. Очакваме да получим разрешителни за индивидуален лов на дива свиня. Разрешителните са за 7 дни, като се заплаща 1 лев. Съгласно определените графици на 12 февруари бяха проведени излети за лов на хищници извън горския фонд. Опитваме се и така да ограничим разпространението на чумата. Отстреляни бяха  5 чакала и 10-ина лисици, имаше ефект.

На 26 февруари отново планираме лов на хищници извън горския фонд.”

Калинчев  уточни, че за отминалия сезон за лов на дива свиня е имало 15 положителни проби за трихинелоза.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ