140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Майстори на птичия лов показаха умения на деветия турнир „Йосиф Хенек Майер“

йосиф хенек майер турнир

На 12 февруари в околностите на село Звъничево, Пазар­джишко, се проведе 9-ият турнир “Йосиф Хенек Майер“ по пра­вилата на св. Хуберт за ловци с кучета, работещи със стойка.

В надпреварата участие взеха състезатели от различни кра­ища на страната – Добрич, Кнежа, Варна, Ямбол, Петрич, Пер­ник, Смолян и др. След продължителни съревнования съдиите на турнира излъчиха победителите в тазгодишното издание на състезанието, отличаващо се през годините както с регионален, така и с международен характер.

йосиф хенек майер турнир

За успешното и безпрепятствено провеждане на турнира ор­ганизаторите му не за пръв път избират землището на Звъни­чево – възвишението край терена позволява да се наблюдават едновременно състезателните батерии, в които премерват сили и умения ловците и техните четириноги помощници. Така в деня на съревнованието от циментовата площадка над „арената“ насъбралото се множество зрители проследи с интерес пред­ставянето на участниците и на всичките 54 кучета от различни породи.

Традиционно организиран в чест на основателя на пазар­джишкото сдружение „Сокол-1893“ Йосиф Хенек Майер, турнирът и този път представляваше за всички едно интригуващо и праз­нично закриване на ловния сезон, отбелязано подобаващо и с настроение, с емоции и спортен хъс и с богат награден фонд (освен кучешки храни с марката „Happy dog“, която е и спонсор на мероприятието, се предоставят подаръчни кошници с месни продукти от местни производители, парфюми и козметика от марката „Refan” и др.)

Характерното за това състезание е, че купата, връчвана на големия победител, е „преходна“. Завоювалият почетното пър­во място за конкретното издание я получава и тя е негова до следващото му явяване след една година, когато пред него стои предизвикателството да я защити и запази отново. Ако не успее, той я отстъпва на надвилия го „противник“ и така послед­ният триумфира с нея, докато не дойде отново време и той да премери сили, за да я съхрани за по-дълго. Ако един състезател спечели купата 3 пъти, тя става негово вечно притежание.

йосиф хенек майер турнир

„Идея на турнира преди всичко е да покажеш на какво си научил своето ловно куче, но също така и да се забавляваш в другарска атмосфера“, споделя Андон Андонов, участвал в състезанието със своя английски сетер Ниана де Лаверанс и класирал се на шесто място в надпреварата. Тя продължи до смрачаване, когато малко след 18:00 часа беше обявено фи­налното класиране. Ето го и него:

Клас „Млади”:

1. Йордан Дилков – Кнежа – с английски сетер Хънтър Боа­тенг дел Дилков – 69 т.

2. Танко Ранделов – Пазарджик – с дратхар Гидо фом Родо­павалд – 64 т.

3. Нено Костурков – Панагюрище – с дратхар Хари – 63 т.

Клас „Открит”:

1. Петър Ветренски – Пазарджик – с курцхар Кайен

2. Любозар Георгиев – Перник – с епаньол бретон Кастро

3. Валентин Илиев – Ямбол – с курцхар Рамон

4. Йордан Дилков – Кнежа – с английски пойнтер Рик дел Дил­ков

5. Галин Георгиев – Добрич – с английски пойнтер Съни от Галин

6. Андон Андонов – Пазарджик – с английски сетер Ниана де Лаверанс

Клас „Жени”:

1. Таня Рачева – Дряново – с английски сетер Рич дел Дилков – 79 т.

2. Юлиана Попова – София-юг – с курцхар Сони – 67 т.

3. Нели Николова с курцхар Мия фон Ветренски – 66 т.

Борислав Белдев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ