140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Бракониери застреляха елен лопатар край Михалково, бил е разселен от дружината

бракониери михалково

Нагли бракониери са застреляли безжалостно елен лопатар от стадото, разселено преди години от ловците в дружина Михалково, която е част от състава на ЛРС-Девин.

Бракониерството е извършено в неделя около 17.30 часа. „Брутално и нагло бракониер­ство, през деня. Според мен е стреляно от колата. В този участък има само едно място, откъдето може да се стреля. Оттам животните се виждат много добре и разстоянието до тях е около 150 м. Четири мъжкара бяха – единият, с най-добър потенциал, е намерен мъртъв. Другият голям мъжкар е изчезнал – от неделя не сме го виждали. На хра­нилката в м. „Гагови ниви“ дойдоха само два от четирите елена”, разказа председателят на дружинката Георги Гетов.

бракониери михалково

Ловецът е категоричен, че като съизвършители в бракониерството са участвали най-малко двама души. Стреляли са по най-големия елен и той паднал на около 150 метра над пътя за село Оисиково. Точно там единият бракониер слязъл от автомобила, отрязал ушната марка, с която ловците бележат всеки разселен екземпляр, за да е видно отдалече и да не се стреля по разселените животни, и започнал да дърпа животното надолу по склона. Другият напуснал  местопрестъплението с автомобила, като го спрял на безопасно място на пътя Михалково-Кричим. В това време по пътя за Осиково минал местен човек, който като видял застреляното животно веднага се обадил в горското. След 20 мин. колата с горския инспектор пристигнала на мястото, но животното вече го нямало. Ясно личали следите надолу по склона към пътя  Михалково-Кричим, как е влачено убитото животно. По прясната диря намерили елена на 10 метра от асфалта близо до входа на мината, където бди охрана.  Но пазачът така и не видял лицето на бракониера. Пред полицията го описва като човек с шапка и ръкавици без пръсти, облечен с елек. Щом разбрал, че е забелязан бракониерът бързо оставил животното и побягнал.

„Намерихме трупа на животното на разклона за село Осиково, близо до рудник „Флуорит”. Първи го е видял па­зачът на мината. Той забелязал човек, който дърпа голямо животно надолу по склона. Развикал се, бракониерът изо­ставил трупа и избягал. После при огледа стана ясно, че еленът е застрелян на около 150 м по-високо.

Местните ловци са възмутени. Те са закупили това животно, заедно с други от вида, още през 2015 г. Оттогава се грижат за тях и се опитват да развиват популацията.

бракониери михалково
Убитият елен лопатар ловците закупили от ДЛС-Кричим за 733 лева

А това е бил най-добри­ят индивид в цялото стадо, с най-добри трофейни заложби в сравнение с останалите животни”, добави кметският на­местник на село Михалково Дамян Ганев.

„Сигнал за извършеното бракониерство е подаден на 13.03.2022 г., около 18:30 часа. В него се съобщава, че не­известно лице е убило елен лопатар в района на бившия рудник ,,Флуорит“, землище на с. Михал­ково. На мястото е извършен оглед от дежурна оператив­на група на РУ-Девин. По случая е образувано досъдебно производство”, съобщават от пресцентъра на местната областна дирекция на полицията.

За да се спрат бракониерските набези е наложително да се засили контролът над огнестрелните оръжия, категоричен е председателят  на осиротелите ловци Георги Гетов.

Това не е първото животно, което изчезва по тези места. Преди 3-4 години други 3 мъжки елена потънали вдън земя. Муфлони имали и те изчезнали, останал им един единствен екземпляр.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ