140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Има я дивата свиня в ловището на ЛРД-Кметовци, показа таксацията

кметовци таксация

В осем и половина сутринта в събота на 19 март 2022 г. шест екипа на ЛРД-Кметовци към ЛРС “Чардафон” Габрово се отправиха към ловищата на дружинката с цел събиране данни за популациите на видовете дивеч. Преди това екипите натовариха в автомобилите чували със сол и фураж. „Хранилките ни са в отлично състояние, редовно ги ремонтираме”- каза Валентин Вълев преди тръгване, с когото аз и Петър Петров му бяхме съекипници този ден.

кметовци таксация

На път към хранилка „Спасовци“ не засякохме следи от дива свиня, но пък видяхме дири на заек, което много ни зарадва и зареди с добри чувства. Докато Петър отваряше варела-хранилка, Вальо обясни направената организация ловците да заредят осем хранилки с царевица и сол – „Спасовци“, „Цвятковци“, „Калчевци“, „Източник“ и „Беломъжи“, като на тези за сърни ще бъде оставено и сено. „Като цяло има присъствие на дивеч, но най-вече на сърни и хищници. Сутринта срещнахме сърна със сръндак – зареждаща гледка. Да видиш дивеч е много приятно чувство, разбираме, че грижите ни не са напразни“-  каза Валентин.

кметовци таксация

През това време в групата на дружинката останалите екипи започнаха да изпращат снимки. Ловците разменяха и коментари към тях: „Има ги! – написа обнадеждаващо Георги Кирков. – В екип с колегите Радослав и Пламен -Чапека бяха попаднали на пресни свински дири. – Големи прасета! Минали са вчера преди последния лек снежец.”

кметовци таксация

Е, нашият екип на път към хранилка „Цвятковци“ видя стари дири на дива свиня. В неразтопения сняг още личаха следите на заек – „Има го!“. Петър Петров напълни хранилката с царевица и върза солта за дървото. От предната седмица той официално беше приет за член на дружинка Кметовци. Като гост от софийско сдружение той пътува да габровската ЛРД-Кметовци още от 2014 г., като е участвал в четири до шест излета на групов лов за дива свиня. Последните две години няма под десет излета. Дядо му е бил ловец – имал туловка тек и винаги се връщал с два заека. Като наследствен ловец Петър направил опит веднага след казармата да стане ловец, но не му се получило. Чакал седем-осем години още. Ловец го направил известният в габровската дружинка Донино бай Генчо Станев, който е починал през ноември 2021 г. „Ловът е трудно обяснимо желание. Тръпка. Емоция. Приятелство. Ето, днес отложиш работа за понеделник само, за да участвам в таксацията и да не разочаровам колегите. Нали съм ловец в дружинката едва от миналата седмица“ – каза Петър Петров.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ