140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Таксация в ЛРС–Велико Търново – Най-тревожно е, че вълците се увеличават

велико търново вълците


Няма как да са напълно доволни от тазгодишната пролетна таксация членовете на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново, които участваха в преброяването на дивите животни. Хубавото е, че дивите свине се увеличават, макар и не навсякъде и не както им се иска на ловците. Това означава, че някои ловни дружини ще могат да разчитат на по-добри резултати в бъдеще, особено онези, за които и миналият ловен сезон беше доста успешен. 
Повече от пролетта на 2021 година са и благородните елени, сърните. Особено се радват ловците на факта, че популацията на дивите зайци продължава да нараства, въпреки че все още е далече времето, когато ще може да се стреля по този дивеч, както беше преди доста години. Колкото до фазаните, те са горе-долу колкото миналогодишните, нищо, че дружините редовно разселват такива птици. Причината ловците виждат най-вече в присъствието на много хищници в ловните полета.

Има я дивата свиня в ловището на ЛРД-Кметовци, показа таксацията

Таксацията показа, че повече са чакалите, лисиците, скитащите кучета.

Ала най-тревожното за дружините е, че вълците драстично са се увеличили – при само седем миналата година, сега излиза, че вече са 48. Вълците се срещат главно в планинския район на общината.

През отминалия ловен сезон бяха отстреляни две вълчици – в землищата на Пчелище и Церова кория. Известно е обаче, че унищожаването на такива хищници не е никак лесно.

Въпреки това, за определените за такъв отстрел членове на дружините, в чиито ловни полета се срещат вълците, ще продължи да е много важно да ги дебнат с надеждата тази година да се отчетат с по-добри резултати и популацията им да намалее.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ