140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-София-запад попълни дивечовите запаси със 150 яребици и 75 кеклика

разселване софия запад

150 яребици и 75 кеклика на 150-дневна възраст от дивечовъдното стопанство на фирма „Сокол-БЛРС” в Сливен обогатиха дивечовите запаси на ловностопанските райони, които стопанисват ловците от ЛРС „София – Запад”. Това е поредното разселване на фирмено произведени дивечови птици.

По традиция, която датира от 15 години в софийското сдружение, задивечаването с цел опреснява на кръвта започва рано през пролетта, още преди да се разделят по двойки птиците, обясни зам.-председателят на ЛРС-София-запад и член на УС на НЛРС-СЛРБ Светослав Георгиев. 

„Много сме доволни – хубави са птиците – жизнени и здрави. Като ги пуснеш – летят и се крият, а това гарантира по-добрата им оцеляемост след разселване. Рано през пролетта разселихме в природата по-голямо количество 270- дневни яребици. Разселваме ги там, където колегите ловци докладват, че са забелязали ята. Те бързо се адаптират и се смесват с дивата популация в естествените местообитания, в периода на чифтосване на двойките. Така успяхме да постигнем допустим запас в т.н. полски дружинки на нашето сдружение – Иваняне, голяма част от Банкя и малка от Люлин, Понор, Петърч, Костинброд 1 и Костинброд 2, и осигуряваме много добри ловни излети на яребица за нашите ловци и техните гости” – допълни Георгиев.

разселване софия запад

Освен яребица, която е превърната в традиционен вече за района ловен обект, ловците разселват и тракийски кеклик. Те редовно, през есента, попълват дивечовите запаси с фермено произведен кеклик в известното още от царско време като „ царството  на кеклика” в района на Беледие хан по пътя за Петрохан. 

„Има резултат. Вижда се, че с годините запасът и на тракийски кеклик се увеличава” -отчита Светослав Георгиев.

Над 400 броя 180-дневни фазанови птици ще разселят след месец в ловните си полета ловците от ЛРС-София-запад. А в района на Банкинска река и водоемите около Костинброд, където има добри укрития с шавар,  дивата популация на зеленоглавата патица ще бъде подсилена от 250 броя фермено произведена полудива патица от стопанството в Костенец.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ