ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Мерят ли с двоен аршин държавните институции в гората край Асеновград?

аршин институции

Конфликтите ситуации между ловно-рибарските дружини на ЛРС-Асеновград и дърводобивните фирми от региона са от години. Те са свързани най-вече с безпокоенето на дивите животни и неспазването от страна на дърводобивниците на графиците на ловните излети, които се обявяват предварително. Ясно е, че когато ловците и дървосекачите се засекат в едно ловище, опасността от инциденти с ловното оръжие многократно нараства. Да не говорим, че ловният излетът става безсмислен.

Затова и преди две седмици, когато ловците от дружината в кв. „Долни Воден“ се разставят по пусиите и установяват, че работниците на дърводобивна фирма са навлезли в ловището, определено за гонката, те се обаждат на тел. 112 и подават сигнал. Подвижната горска стража пристига, констатира, че дървосекачите наистина са там и…толкова.

аршин институции

Каква е изненадата на ловците, когато през последния ловен уикенд при тях на проверка пристигат три джипа с проверяващи от Южно централно държавно предприятие (ЮЦДП) и Изпълнителната агенция по горите в София, за да извършат контрол дали ловуващите спазват границите на определеното ловище. Не успяват да се натъкнат на ловците от ЛРД-Долни Воден, но попадат на придвижващите се към следващите си пусии техни колеги от ЛРД-Асеновград 1 и веднага им съставят протокол, скоро се очаква и издаването на акт за нарушение.

Очевидно от дърводобивната фирма са използвали своите близки контакти с държавните горски органи, за да компрометират ловните дружини, предполагат ловци.

Сигналите, които членове на Сдружението на ловците и риболовците „Сокол“-Асеновград подават на тел. 112, са многобройни, но последствия за дърводобивниците няма. Затова ловците сега са възмутени от факта, че държаните горски институции толерират дърводобивния бизнес, макар да се извършват нарушения, за сметка на техните интереси и законови права. Членове на сдружението твърдят, че покровителството стига до там, че в тъмните часове на денонощието се извършва превоз на дървесина със съдействието на горските служители по пътища, които са абсолютно забранени за използване от тежките превозни средства в района на туристическия обект Асенова крепост.

аршин институции

„Проблемът съществува отдавна, но така и не намира своето решение – заяви пред  SLRB.BG председателят на ЛРС-Асеновград д-р Георги Хаджиламбрев. – Свидетели сме на двоен аршин от стана на компетентните държавни органи, който е недопустим. В конкретния случай ръководството на сдружението категорично застава зад своите дружини, ще отстоява техните права и ще настоява за наказания за нарушителите от дърводобивната фирма.

Разполагаме с конкретна информация за икономически зависимости между определени началници в системата на горите и дърводобивната фирма, както и конкретните поръчители за показната акция срещу ловците.

При нужда ще предоставим цялата информация на министъра на земеделието и заявяваме, че подобни опити за сплашване няма да успеят, а допълнително ще ни мотивират и организират за отстояване на интересите на нашите членове.

Ние сме дисциплинирана, но и организирана структура. При неблагоприятно развитие на спора за нас ответните протестни действия са повече от сигурни.“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ