ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ловците от ЛРД-Морава имаха слука на вълк

морава лов

Не могат да се похвалят с голяма слука в отстрела на диви свине ловците от ЛРС-Свищов. За месец след откриването на свинския лов са отстеляни едва седем такива животни.

И след като в ловните полета на дружините много рядко се вижда такъв дивеч, логично е мъжете да се ориентират още по-сериозно към пернатите. И с тях им върви.

Специалистът по лова в ЛРС-Свищов Милен Манолов информира, че до края на октомври са отстреляни 1200 пъдпъдъка, 700 гургулици, повече от 420 гривяка. През ноември ловците се ориентират и към фазаните. Има такива птици в землищата на свищовските села и затова помага много разселването, по над 1000 екземпляра всяка година.
Дружините не забравят и хищниците. Стрелят по тях и по време на ловните излети за дивеч, и на индивидуален и групов лов за такива диви животни. Данните сочат, че вече са отстреляни над 290 чакала, 160 лисици, повече от 50 скитащи кучета – добри цифри, както обясни Милен Манолов.

морава лов

Вече има и отстрелян вълк в землището на с. Морава. По време на групов лов за хищници пред участвалите в него осем човека излизат два вълка. Николай Данаилов е точен с пушката и единият пада, но другият успява да избяга.

Отстреляният е е 35-40 кг мъжки екземпляр. Явно на Николай Данаилов, който ловува от три-четири години, му върви с вълците, защото миналата година той уцели две вълчета.
А председателят на дружината Георги Георгиев обяснява, че в района от няколко години се виждат такива хищници. Вероятно са тук, защото намират храна – в съседното село Драгомирово фермер отглежда овце и е логично заради тях вълците да се навъртат в този район.

А че ги има, са се уверили и други хора от селата освен ловците. Преди време увлечени в сечта дървари замръкнали в гора в землището на с. Морава, когато чули вълчи вой. Жените, които придружавали мъжете си, се уплашили толкова много, че на другия ден не дошли с тях.
Колкото до дивите свине Георги Георгиев разказва, че в ловните полета на селото такъв дивеч не се е виждал от седем-осем години. През миналия ловен сезон моравски ловци, мераклии да участват в свински лов, гостували на свои колеги от с. Стежерово, община Левски, където били отстреляни общо пет екземпляра.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ