ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ловците от ЛРД-Морава имаха слука на вълк

морава лов

Не могат да се похвалят с голяма слука в отстрела на диви свине ловците от ЛРС-Свищов. За месец след откриването на свинския лов са отстеляни едва седем такива животни.

И след като в ловните полета на дружините много рядко се вижда такъв дивеч, логично е мъжете да се ориентират още по-сериозно към пернатите. И с тях им върви.

Специалистът по лова в ЛРС-Свищов Милен Манолов информира, че до края на октомври са отстреляни 1200 пъдпъдъка, 700 гургулици, повече от 420 гривяка. През ноември ловците се ориентират и към фазаните. Има такива птици в землищата на свищовските села и затова помага много разселването, по над 1000 екземпляра всяка година.
Дружините не забравят и хищниците. Стрелят по тях и по време на ловните излети за дивеч, и на индивидуален и групов лов за такива диви животни. Данните сочат, че вече са отстреляни над 290 чакала, 160 лисици, повече от 50 скитащи кучета – добри цифри, както обясни Милен Манолов.

морава лов

Вече има и отстрелян вълк в землището на с. Морава. По време на групов лов за хищници пред участвалите в него осем човека излизат два вълка. Николай Данаилов е точен с пушката и единият пада, но другият успява да избяга.

Отстреляният е е 35-40 кг мъжки екземпляр. Явно на Николай Данаилов, който ловува от три-четири години, му върви с вълците, защото миналата година той уцели две вълчета.
А председателят на дружината Георги Георгиев обяснява, че в района от няколко години се виждат такива хищници. Вероятно са тук, защото намират храна – в съседното село Драгомирово фермер отглежда овце и е логично заради тях вълците да се навъртат в този район.

А че ги има, са се уверили и други хора от селата освен ловците. Преди време увлечени в сечта дървари замръкнали в гора в землището на с. Морава, когато чули вълчи вой. Жените, които придружавали мъжете си, се уплашили толкова много, че на другия ден не дошли с тях.
Колкото до дивите свине Георги Георгиев разказва, че в ловните полета на селото такъв дивеч не се е виждал от седем-осем години. През миналия ловен сезон моравски ловци, мераклии да участват в свински лов, гостували на свои колеги от с. Стежерово, община Левски, където били отстреляни общо пет екземпляра.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ