ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

390 фазана за разселване получи ЛРС– Велико Търново

разселване велико търново

С още 390 фазана се обогатява популацията на този пернат дивеч в ловните полета на сдружение „Ловно-рибарско дружество”Сокол 1884” във Велико Търново.

270-дневните птици, 90 от тях са по Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ, бяха докарани безпроблемно от фазановото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС” край Русе.

Както винаги, те бяха разпределени според заявките между ловните дружини в полския и полупланинския район на Великотърновската община, без онези, които са високо в Балкана, където няма подходящи местообитания за фазаните.

Пернатите първо ще се адаптират към местните условия във волиери, после ще бъдат разселени в полето.
По-нататък се предвижда да бъдат разселени още такива птици. Миналата година по време на три разселвания сдружението обогати ловните полета на дружините с 1200 фазана на различна възраст.
Преди години ЛРС-Велико Търново започна да разселва кеклици, но се разбра, че те не могат да се приспособят към тукашните условия. После беше взето решение да не се взема друг пернат дивеч, защото няма смисъл – на практика популацията на другите пернати – зеленоглави патици, яребици, не се увеличава и само излишно се харчат пари.
Заради АЧС и през този ловен сезон отстрелът на диви прасета не беше никак задоволителен, затова все повече ловци се ориентират към птичия лов, един от основните обекти на който са фазаните. Досега сдружението отчита отстрел на повече от 200 такива птици.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ