НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Кандидатите за ловци в ЛРС–Велико Търново тази година са 31

нови ловци велико търново

31 души се записаха в тазгодишния курс за подготовка на бъдещи ловци, организиран от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново.

Двама от тях са неиздържали изпита по теория през миналата година. Сред курсистите има и три дами.

Бъдещите ловци ще попълнят свободните места не само в дружините на великотърновското сдружение. Има кандидати и от Павликени, Дряново, Русе и София.

Повече от курсистите са млади хора, завършили скоро средното си образование. Двама са на 18 години, един – на 19, още двама на 20. Някои от тях ще поемат щафетата от бащите и дядовците си, от други роднини, за да продължат семейната традиция да се ловува и да се полагат грижи за дивеча и природата.

Сега няма много възрастни кандидати, както е било други години, най-възрастният е 47-годишен.
Курсистите вече получиха предварително материалите, които са им необходими, за да се подготвят добре за изпита – тестове и учебник. Всички бъдещи ловци първо ще изслушат предвидените лекции, за да се подготвят после добре за изпита по теория. Те трябва да знаят много добре Закона за лова и опазването на дивеча и Правилника за неговото приложение, устройството на ловното оръжие и как се борави с него, какъв дивеч и какви хищници се срещат у нас, какви болести ги застрашават, по кои диви животни и птици е забранено да се стреля. И не само това.
Всеки кандидат за ловец беше информиран, че тази година изпитът по теория ще бъде в Габрово, а по време на практическия ще се стреля по панички и по силует на бягащ глиган, а не бягащ заек.

Затова на ловно-стрелковия комплекс на сдружението, който се намира в м. „Картала” край Велико Търново, сдружението започва подготовка на нов полигон за бягащ глиган.

А за успокоение на кандидатите за ловци от тази година вече ще има поправителен изпит през есента.
Както винаги за подготовката на курсистите ще се грижи националният състезател по ловна стрелба Пламен Филев, което е гаранция, че ще се представят добре пред изпитващата комисия, както е било винаги. А те трябва да обърнат по-сериозно внимание на теорията. Оказва се, че този изпит е по-трудният за кандидатите за ловци и който го вземе, после няма проблеми със стрелбата.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ