ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Хасковските ловци обновиха параклис „Св. Георги“

параклис св. георги

Ръководството на Ловно-рибарското сдружение в Хасково избра християн­ския празник Еньовден, за да събере всички дружини край обновения параклис „Св. Георги“.

Храмът се намира в местността „Гергьов­ден“ край Хасково. Тук е сложено началото на организираното ловно движение в Ха­сково. На 6 май в далечната 1894 г. се взема решение за създаване на ловно-стрелческо дружество в града.

параклис св. георги

Така ловците се обе­диняват и се включват в националната организация припомни председателят на ловната дружинка „Гергьовден“ Ангел Ни­колов, която е инициатор за извършване на ремонта.

параклис св. георги

Параклис „Св. Георги“ вече има нов покрив, монтирана е хидроизо­лация. В празничния ден беше отслужен водосвет за здраве от отец Димитър Евтимов и бяха отличени дарители. Районът наоколо също е облагороден, засадени са дръвчета, ще се направи чешма. На централно място през 1984 г е поставен скален отломък с монтирана паметна плоча , която напомня за основаването на дружество­то. Архивна снимка пази спо­мена за хората, сдружили се в името на лова.

„Благодарим за проявена­та енергия на нашите ловци. Пожелаваме здраве и късмет на всички наши членове“, каза председателят на сдружението Желязко Живаков.

Златка МИХАЙЛОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ