140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Още 60-дневни диви зайци разсели ЛРС-Септември

диви зайци

„Чувствително присъствие на диви зайци се наблюдава в ловните полета. Ловците буквално тържествуват, защото популацията на заека се повиши видимо след кампаниите по разселването им в района ” – уточни в началото на разговора ни специалистът по лова на ЛРС-Септември Емил Сталев.

След като през изминалата година  ловностопанските райони на няколко дружинки бяха обогатени с 60 заека, освен предишни разселвания, тази година сдружението пусна още 66 – 60-дневни заека, закупени по Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС–СЛРБ от производственото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС“ в Луковит.

диви зайци

Зайците от 7 юли вече се адаптират към естествените природни условия на живот в районите на ловно-рибарските дружини в Горно вършило, Септември, Варвара, Сестримо, Габровица и Славовица.

„Благодарение на грижите и съзнателното стопанисване, ловците от дружинките, които имат план за ползване на диви зайци, този сезон очакват да получат разрешително за лов на див заек, след като бъде направена контролна таксация“ – поясни Емил Сталев. – Ловците са много доволни. Разселването има много добър ефект върху популацията на заека, която по някакви причини през последните десетилетия бе тръгнала тревожно назад” – подчерта окуражителната намеса на ловците специалистът по лова.

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ