140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

В жегата ЛРД-Гостилица построи волиер за фазани

гостилица волиер

Преди очакваните горещини в неделя, 16 юли, в прохладата на ранната утрин ловците от ЛРД-Гостилица към СЛРД “Стринава” Дряново, хванаха инструментите и започнаха да строят волиер за фазани. За първи път тази година те получиха 60 броя 45-дневни фазани по Националната програма за разселване на дивеч. 

Целта на ловците е, освен типичният за района лов на дива свиня, да имат и лов на фазан. Затова с много ентусиазъм и спретната, вложиха усилия да построят волиера, който ще даде простор и позволи на фазаните да се развиват и укрепват в естествена климатична среда още месец и нещо, преди да бъдат разселени в природата на ловностопанския район на дружинката. 

гостилица волиер

“Планираме да оставим няколко двойки фазани, които ще отглеждаме, за да може напролет да имаме собствено люпило. Догодина – отново. Стъпка по стъпка, няколко години ще разселваме фазани с надеждата да имаме лов и на фазан” – обясни председателят на ЛРД-Гостилица Стефан Марев. -Храна бол. Тук земята се обработва,  всички ниви се обгрижват и засяват с различни култури. Освен това, в полето често виждаме фазани. Те са от местната популация, която ще асимилира новото попълнение и така то още по-лесно ще се адаптира в естествената среда на живот. Изключително подходящи условия за фазан имаме. През 60-те години в Гостилица непосредствено до микроязовира е имало голяма фазанария, където са били отглеждани стотици фазани. Може би местната популация сега е наследник на онези фазани.”

гостилица волиер

Неделната бригада на ловците от Гостилица имаше задача да бъде направено сигурно, защитено от хищници „жилище” за фазаните, което, ако жегата не прекъсне работата им, ще заградят с мрежа.

То ще позволи затворените в помещението фазани, част от някогашната сушилня към стопанството, да излязат на простор.

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ