140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Мечка ползва ловни хранилки в Пернишко (ВИДЕО)

мечка пернишко

Мечка ползва ловните хранилки във Витоша край пернишкото село Боснек. Хищникът бил забелязан от ловците от най-голямата дружинка в региона – в село Студена. Мечката неведнъж обикаляла ловните полета на ловците от Студена, най-често обаче я засичали в местностите „Ракита“ и „Лещака“.

Ловците купили и монтирали камери на хранилките, след като забелязали , че някой ги разбутва. Така открили, че чест посетител е мечка, която се катери по дърветата, оттам клати бидоните, за да падне оставената царевица и я изяжда.

Постоянно оправяме хранилки, сподели председателят на дружинката Веселин Каралейн. Животното излизало и на пусии  по време на излет. Мечката обаче, засега не създавала проблеми, защото се плашела и бягала от хора. Притеснени са жителите на село Боснек, след като животното било забелязано на пътя за населеното място.  

Местен жител заснел мечката и споделил фотографията в социалните мрежи, което предизвикало паника сред хората.

Животното обитава целогодишно района. Ловци  от Кладница разказват, че са виждали мечката и там – преминава към Боснек и след това  към местната планина Голо бърдо.

Камерите на ловците от Студена са я заснели и на хранилка в Голо бърдо. Ходи и на двете места, категоричен е Каралейн.

Ловците от дружинката в село Студена стопанисват 5100 ха, имат осем автоматични хранилки. Във Витоша има около 15 мечки по данни на Югозападното държавно предприятие.

Ася Асенова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ