140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

В ЛРС-София-запад адаптират фазани към дивата природа

раселване софия-запад

Ловци от ЛРС-София-запад адаптират на територията на дребно дивечовото стопанство „Люлин“ 450 фермено излюпени фазана, съобщи зам.-председателят на сдружението Светослав Георгиев. Дивечовите птици са доставени на 90-дневна възраст от  производственото стопанството на фирма „Сокол-БЛРС“ в Русе със специализиран транспорт. В стопанство „Люлин“ ловците ще се грижат за тях още 30 дни.

„В нашия ловностопански район няма условия за разселване на по-малки дивечови птици. В момента е все още много сухо и дори да доотгледаме  фазаните 15 дни, каквото е изискването на ППЗЛОД, малко от тях ще могат да оцелеят. Затова решихме адаптацията в нашите волиери да е по-продължителна“, обясни Георгиев. Така ловците гарантират обогатяването на района с фазани и опресняване на кръвта на съществуващата дива популация на фазан.

В началото на зимата експертите от ЛРС-София-запад са планирали да разселят и елени лопатари. В стопанството край Суходол все още се доотглеждат 12 приплода, родени през юли т. г. Малките еленчета ще попълнят дивечовото богатство на ловностопанския район в Люлин планина.

раселване софия-запад

Оградното съоръжение на сдружението е разположено на повече от 200 дка. площ и съществува близо 20  години. В него сега ловците стопанисват полусвободно 15 кошути, 1 голям елен лопатар, 2 шилара и 12 приплода.

Преди да навлезе в България заразата АЧС и да се забрани разселването на дива свиня, тук ловците са развъждали и диви свине. Последните екземпляри са били пуснати в дивата природа преди 4 години. Благодарение на грижите, които ловците са полагали  за дивите животни от този вид, от двете страни на Люлин планина и сега се наблюдава добра популация.

Анелия Славейкова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ