140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Велико Търново – Мечки от Балкана слизат и към полето

мечки велико търново

Мечки се разхождат в Стара планина. Сега са ги забелязали във Великотърновската община. По време на лов членове на дружината в с. Райковци се натъкнали на следи, после видели и мечка с две мечета. Засега няма информация за нанесени щети.
Но хората се притесняват, защото си спомнят, че и друга година в землището на тяхното село е имало посещение на такива диви животни, които правели поразии, като най-вече обръщали кошери, за да ядат мед.

А мечки не се движат само в планината, но слизат и надолу, към полето.

Обяснението е, че причината е в глада. Какво друго могат да направят мецаните, след като Балканът все повече се обезлюдява, няма я някогашната селскостопанска дейност, някогашните големи пчелини и обширни овощни градини, а както е известно, мечките се хранят с мед, с плодове.
И след като няма с какво толкова да заситят глада си в Балкана и разчитат най-вече на диворастящи боровинки, къпини, малини, орехи, лешници, които обаче в никакъв случай не са им достатъчни, естествено, тръгват да търсят храна там, където все още има някаква човешка дейност. За целта изминават големи разстояния и се навъртат край селата.
Преди време такива диви животни доста притесниха жителите на великотърновските села Балван, Ветринци, Емен, Момин сбор, Пушево и Вишовград, Върбовка, Коевци, Павликенска община. Нищо, че те са в Предбалкана.

мечки велико търново


Тогава обаче мечките не направиха сериозни поразии, само някъде пострадаха кошери в селските дворове. През 2019 година беше установено, че мецаните не са заспали зимен сън заради необичайно високите за зимните месеци температури и тогава ловец засне мечи лапи в снега.
Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ