140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС– Свищов – Нивите са пълни с царевица и подхранването на дивеча се улеснява

подхранване свищов

Обикновено е така всяка година – падне ли първият сняг, дружините от сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол” в Свищов се заемат по-сериозно със зареждането на хранилките. Освен лова тяхна задача е и да се погрижат дивечът да не гладува през студените зимни месеци. Затова приберат ли земеделските производители от Свищовската община реколтата, дружините започват да търсят зърно на по-изгодна цена.

Те знаят колко концентриран фураж ще им е необходим и най-често купуват от земеделските производители, които обработват нивите, където са техните ловни полета.

Зимното подхранване върви ритмично в ЛРС-Хасково

Така дружините имат възможност да договорят приемливи за тях цени, което не е проблем, ако местният арендатор е ловец. Купуват се нужните количества царевица и пшеница, които се складират на подходящо място, за да се разнесе зърното, когато дойде времето за зареждане на хранилките за едър и дребен дивеч.
А специалистът по лова Милен Манолов споделя, че на полето има не малки количества останала неприбрана царевица след комбайните. Ловците имат възможност да я събират по време на ловните излети и направо да я оставят за дивеча.

Това обяснява и председателят на ловната дружина в с. Овча могила Енчо Атанасов.

„Купихме пшеница и тя отива най-вече за фазаните. А нивите в землището на селото са пълни с царевица и птиците кълват на воля.”

Така подхранването на дивеча се улеснява.
Ловците от ЛРС-Свищов купуват за зимата и сено, най-вече люцерново. Косят се и подходящи тревни площи, като се използват услугите на земеделските производители, които помагат с техника, тъй като ловните дружини не разполагат с подходяща машини.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ