НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Силистра – Дивите свине отново са в играта

силистра лов

На фона на повсеместните поражения в Североизтока, които нанесе АЧС в предишните години, този сезон в ЛРС-Силистра беше много позитивен откъм отстрел на диви свине. При план от 49 животни бяха отстреляни 87 – почти двойно повече. Дори в хода на сезона се наложи да се отпуснат още бройки.

Първенци по отстрел са ловците от с. Войново с 14 точни попадения. Дружината от гр. Алфатар е с 12 слуки, с 10 са в с. Цар Асен, а с 9 – в с. Васил Левски.

Ръководителят на ЛРС-Силистра Стоян Стоянов обобщи сезона на свинския лов така.

силистра лов

„След няколко години на тотално обездивечаване заради вилнялата чума дивите свине се завръщат при нас и може да се каже, че отново са в играта. В много дружини натрупаха добър актив и са доволни от отминалия сезон. Е, има още какво да се желае, но с времето нещата ще се подобряват…“

И още малко статистически данни, извадени от отчетите за отминалия сезон, които ни предостави г-н Стоянов.

Отстреляни са 2500 пъдпъдъка, 870 гургулици и 550 гривяци. Пернатите не са в изобилие, но това си го знаем, такава е тенденцията през последните години.

За фазани също се ловува повсеместно. При план от 2800 са отстреляни 2100, което все пак е прилично като резултат.

Общо 12 дружини са имали излет за див заек, но го са оставили за последните почивни дни от миналата година и времето не е било подходящо. Затова и резултатите са скромни. А преобладава мнението, че диви зайци има и популацията им се стабилизира.

Борбата с хищниците винаги е била актуална тема в сдружението. Отстрелът на чакали е солиден – 725 при план 840. С лисиците положението е сходно – отстреляни са 305 при план 380. Най-силни резултати са регистрирани в с. Ситово. Там са паднали 113 чакала и 72 лисици, с което планът е сериозно преизпълнен.

силистра лов

Отличници в отстрела на хищници са и в селата Калипетрово и Богорово.

При проведената скорошна таксация има положителни нотки не само при дивите свине. Расте популацията на сърни и елени. Стабилни запаси има и от фазани. В сдружението залагат на лятно разселване, което ще проведат и през тази година.

В състава на ЛРС-Силистра има 32 дружини и 1100 ловци.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ