ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Заповедта за груповия лов на министър Порожанов ще бъде променена

Заповедта за груповия лов на министър Порожанов ще бъде променена

Важна среща за българските ловци се проведе в МЗХГ относно АЧС с участието на министър Порожанов, зам.-министрите Атанас Добрев и Янко Иванов, председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, Дамян Илиев, директор на БАБХ, Росен Попсавов, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИАГ и експертен състав от ведомствата.

След разискване на актуалната епизоотична обстановка в страната и анализ на проведените до момента групови ловни излети за дива свиня се стигна до споразумение през следващата седмица да се предприемат мерки за промяна на сега действащата заповед за откриване и провеждане на ловния сезон за дива свиня през тази година.

В пограничните зони в Северозападна България ограниченията отпадат изцяло, в Централна, Северна и Югоизточна България в зоните с тотална забрана ще се допусне групов лов без кучета. Отпада забраната за групов лов в близост до пристанище „Варна“, забраната за района на Тутракан все още остава, въпреки че карантинният период, които беше наложен от ветеринарните власти, изтече този понеделник.

Така че, ако няма промяна в епизоотичната обстановка и не са регистрирани мъртви или отстреляни заразени с АЧС диви свине, новата заповед ще облекчи режима на ловуване, с което ще се даде възможност на ловците да намалят ефективно популацията на дива свиня в този пограничен район.

Ето и актуалната епидемиологична ситуация в Румъния към дата 23.09.2018 г.

  • Домашни свине: 942 огнища с 320 145 бр. засегнати свине, от които 263 142 в индустриални ферми и 57 003 в стопанства тип „заден двор“;
  • Диви свине: 69 положителни случая от 163 намерени умрели диви прасета и 454 отстреляни;

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ