ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

На изложението в Дортмунд дискутираха проблема с АЧС (обновена)

На 30.01. 2019 г. в Дортмунд , в рамките на най-голямото европейско ловно изложение JAGD & HUND , се проведе конференция на тема “Подготовка на европейските ловци за изкореняване на АЧС”, провокирана от сегашната тревожна ситуация със заболяването в Европа. Бе отбелязана ключовата роля на Европейската федерация на ловните асоциации на страните членки на ЕС (FACE) в осъществяване на ефективна комуникация между всички страни, въвлечени в кризата с АЧС , както и важната роля на ловците за сигурно справяне с разпространението на заразата.
В конференцията взеха участие Председателят на FACE Торбьорн Ларсон, представители на ЕК, European Food Safety Authority (EFSA), Германският ловен съюз, представители от държавния и частния сектор в областта на земеделието и околната среда.
Българската страна бе представена от председателя на Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” инж. Васил Василев и Цветелина Лазарова, завеждащ връзки с обществеността и международно сътрудничество към Националната организация.
Всички заинтересовани страни, присъстващи на конференцията, изразиха дълбоката си загриженост относно разпространението на африканската чума по свинете в Европа. Бе подчертано, ча са впрегнати са усилията нанаучно-изследователските среди, държавните институции, службите за ветиринарен контрол и ловните организации, предвид големия риск, който заболяването представлява за домашните прасета, за европейската екосистема и средата като цяло.
Пред широка аудитория президентът на FACE Торбьорн Ларсон откри конференцията, като заяви: “Ловците са очите и ушите на дивата природа и играят ключова роля за изкореняването на АЧС, но ние трябва да сме добре оборудвани, за да се справим. Ние имаме много опит, който можем да предложим, а властите и другите лица, които вземат решения, трябва да гарантират, че сме ключова част от дебата на всяко ниво “.
Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните г-н Витенис Андрюкайтис изрази подкрепа от най-високото равнище на Европейската комисия, макар и индиректно чрез видеовръзка. Комисар Андрюкайтис подчерта, че е от решаващо значение всеки ловец да е наясно и да обръща внимание на това колко лесно може да се разпространи болестта. В заключение добави: “Ловците са уникално поставени, за да направят разликата и да определят резултата от тези битки за добро или лошо, тъй като те могат да допринесат за увеличаване или намаляване на разпространението на болестта: Вашата роля е от решаващо значение в тази битка”.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ