ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Разселиха 56 диви зайци в ДЛС-Паламара

56 диви зайци бяха разселени в ДЛС-Паламара. Целта е да се възстанови популацията на този вид. Дивите зайци в природата намаляха драстично в края на миналия век, като причините за това са комплексни, но най-вече са свързани с интензивната стопанска дейност и използването на много химически вещества, които водят до значителни промени в местообитанията на животните. Вина за намаляването на дребния дивеч имат и хищниците, в това число и скитащите кучета.

Историята на ДЛС-Паламара сочи, че на територията на стопанството в миналото е имало изобилие както от едър, така и от дребен дивеч. В ловностопанските райони на поделението има много добри условия за развитието на много животински видове.

„Доскоро усилията ни бяха насочени към възстановяването на популацията на едрия дивеч, но сега обръщаме поглед и върху дребния. Един от основните му представители и желан обект за лов е дивия заек. Стопанството ще продължи да работи и занапред в тази насока, като една от първите стъпки е разселването на 56 мъжки и женски животни. Дивите зайци са закупени от фирма „Сокол-БЛРС“, обясни ловният експерт на Североизточното държавно предприятие инж. Тервел Стефанов.

Той каза още, че ловните специалисти наблюдават състоянието на разселения дивеч.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ