НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

90 години от рождението на Йордан Радичков

След броени дни – на 24 октомври, ще се навършат 90 години от рождението на Йордан Радичков. Писателят, чиито творби градят алтернатива на плоското съвремие и на глупаво самонадеяния съвременник. Ловецът, изградил образите на животните с такава любов, като знак на природното равновесие.

„Ловът за Радичков е процеп към този неопитомен свят, потъване в древността, в самата цикличност на живота и смъртта“ – казва изследователят на българската литература проф. Валери Стефанов в статията си „Да отглеждаш свраки“ в новия брой на списание „Лов и риболов“. А синът на покойния Йордан Радичков – Димитър, си спомня пред Любо Николов, че дори когато баща му вече не е могъл да излиза на лов, живо се е интересувал какво се случва на полето и в гората: „Много обичаше като се върнем от ловен излет да му разказваме. И поръчваше: „Момчета, когато разказвате за лов, ще говорите така, че да е интересно!“. Все ни даваше като лош пример как веднъж на ловна раздумка под едно дърво някакъв човек претупал разказа си набързо – отишъл на лов за мечки, засякъл една, стрелял и тя си заминала. „Всичките станахме и си тръгнахме в знак на протест. Така не се разказва за лов!“ – палеше се баща ми“.

На големия писател и ловец е посветена темата на октомврийския брой на „Лов и риболов“. От списанието може да научите още: как писателите Йордан Радичков и Анастас Стоянов са били спипани в чуждо ловно поле? Защо Радичков не стана шофьор, но стана ловец? А също и кой в голямото трио – Емилиян Станев, Йордан Радичков и Дончо Цончев, е умеел да преувеличава най-много след лов? Ще можете да прочетете разказа „Лисицата“, писан някога специално за „Лов и риболов“, както и да разгледате ценни исторически снимки и фотографии от Радичковските места около изчезналата Калиманица.

Напомняме, че започна абонаментната кампания за сп. „Лов и риболов“ и в. „Наслука“ за 2020 г. Цените остават непроменени, в сравнение с настояща година и са 50 лв. за вестника и 60 лв. за списанието за цяла година!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ