ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Голямото завръщане на благородния елен

В последните години отчетливо се забелязва повишаване на популацията на благородния елен в страната и подобряване на нейните трофейни качества. За това свидетелстват както резултатите от таксациите, така и данните за отстрела. От водещия материал в декемврийския брой на списание „Лов и риболов“ под заглавие „Голямото завръщане на благородния елен“ може да научите за някои от най-големите трофеи, отстреляни през 2019-а година.

Към момента популацията на вида в България надхвърля 30 000 броя. През отиващата си година, според таксация на ловните сдружения, членуващи в НЛРС-СЛРБ, имаме 11 383 благородни елена като ползванине са 122. На територията на държавните ловни стопанства, където с този вид се работи по-интензивно не само в заградени, а и в открити площи, количеството е 19 844 животни. В ДЛС и дивечовъдни участъци до момента са отстреляни около 400 бр.

Според данните на сп. „Лов и риболов“, предоставени ни от Регионалните дирекции на горите в Шумен, Варна, Русе, Велико Търново и от Северноцентралното държавно предприятие, можем да твърдим, че отново имаме трофеи, които се доближават до световния връх. А именно трофеите са доказателство за жизнеността и качеството на популацията в съответния район. Ето и първата петица на най-елитните животни, отстреляни на територията на страната, в неофициалната класация за 2019 г.:

1.      ДЛС-Черни Лом – 250.73 точки по CIC, 13.700 кг.

2.      ДЛС-Черни Лом – 241.41 точки по CIC, 14.040 кг.

3.      ДЛС-Росица – 235.64 точки по CIC, 11.380 кг.

4.      ДУ-Хотанца – 234.80 точки по CIC, 12.800 кг

5.      ДУ-Батаклията – 232.86 точки по CIC, 12.790 кг.

В Шумен са добити трофеи с 19 златни, 14 сребърни и 3 бронзови медала. В РДГ-Варна са ловували гости от Германия, Франция, Люксембург, Дания както и български ловци. Добити са 9 капитални трофея, а най-големият от тях е с 213,07 точки и тегло от 9,70 кг. Всичко това означава, че България възвръща позициите си като ловна дестинация за благороден елен, след като дълги години тази дейност бе със занижени резултати, било поради липсата на голяма популация или заради недостатъчни наблюдения.

Данните говорят за устойчиво нарастване. Има и райони със свръхзапас. Това поставя задачата в бъдеще да се работи по разселване на животни в останалите части на страната, както заради опресняване на кръвта, така и с цел равномерно разпространение на благородния елен. При добре положени грижи и ловните сдруженията, които го стопанисват, могат да разчитат на приходи както от селекционен, така и от трофеен отстрел по линия и на международния ловен туризъм. Такива приходи например отчитат ЛРС в Шумен, Тутракан и др.

Още по темата, както и цялата неофициална класация до десето място, може да намерите в брой 12 на сп. „Лов и риболов“, който вече е на пазара.

Напомняме, че приключва абонаментната кампания за сп. „Лов и риболов“ и в. „Наслука“ за 2020 г., но все още може да направите своя абонамент на  e-mail sokol.blrs@abv.bg или на тел. 0896 806 324. Цените остават непроменени и са 50 лв. за вестника и 60 лв. за списанието за цяла година!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ