ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ново пет: Удължават груповия лов на дива свиня до 16 февруари

След като на 7 януари министърът на земеделието, храните и горите издаде заповед, с която груповият лов на дива свиня бе фиксиран до края на месеца, днес Десислава Танева подписа нов документ, с който удължава срока  до 16 февруари. Такива правомощия ѝ дават последните промени в ЗЛОД, се казва в мотивите на заповедта.

Ловуването през февруари на този вид дивеч предизвиква противоречиви реакции сред ловната общност поради факта, че вече е напреднала бременността на женските екземпляри в репродуктивна възраст.

От една страна, още от началото на кризата с АЧС българските ловци оказват пълно съдействие на държавата по регулиране на популацията на дивата свиня и ще продължат да го правят. От друга страна, мнозина от тях не са склонни да отстрелват бременни животни. В тази връзка призоваваме колегите, които решат да се включат в излети през февруари, да се придържат към ловната етика и дългогодишните ловни традиции, и да не стрелят, ако не са сигурни, че животното срещу тях е глиган или приплод.

Целия текст на заповедта вижте по-долу.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ