ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

От 29 април – Самолети разхвърлят ваксина срещу бяс в 23 области

ваксинация

Ваксинацията на лисиците срещу бяс е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) от 2009 г. ЕК има стратегическа цел до 2020 г. бесът в Европа да бъде изкоренен.

Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.

Специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздуха, а в нелетателните зони в някои от областите те ще бъдат заложени ръчно. Ваксинацията ще се проведе в 50-километрова зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20 км зона по поречието на река Дунав, като се обхващат 23 области на страната.

Самолетите ще излитат от летище Балчик, област Добрич и от летище Ерден, област Монтана, като кампанията ще продължи 15 дни в зависимост от атмосферните условия.

ваксинацияПримамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Около град София и около АЕЦ Козлодуй примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица.

 

ваксинацияВаксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките.

Нови 24 случая на АЧС по диви свине в стари огнища

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ