ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Борба с бяса при лисиците – ВИДЕО от самолет, който разхвърля ваксините

ваксини самолет

Уникален видео материал засне екип на сайта slrb.bg от самолет, с който се разхвърлят ваксините срещу бяс по лисиците. Наш журналист стана част от екипажа на един от 7-те самолета, които разпространяват лекарството срещу опасната болест. Полетът се извърши от летище Малево, като продължителността му беше над 3 часа.

Оралната ваксинация при лисиците се провежда вече над 10 години в България, от 2009-а насам, обикновено в две кампании – пролетна и есенна. За тези 10 години кампанията, която е финансирана от Европейския съюз, е дала отлични резултати, а последният регистриран случай на бяс по лисиците в България е от 2014 г в Благоевградско.
ваксини самолет

Главният експерт в Българската агенция по безопасност на храните Анна Здравкова поясни, че ваксиналната примамка се състои от капсулата с атенюирана ваксина щам „Сатберн“, която е опакована в атрактивни за хищниците субстанции – месокостно брашно, рибно брашно и други привличащи ги вещества.
ваксина от самолет

Над 2 000 000 ваксини се разхвърлят в момента на над 50 000 кв. километра от 7 самолета на частна фирма. Пилотът Златина Георгиева, която има над 700 часа във въздуха, разказа, че всеки самолет на ден изпълнява между 3 и 4 задачи според това, с колко кашона лети и колко дълга му е задачата. В деня, когато нашата камера засне ваксинирането от въздуха, полетът продължи 2 часа и 49 минути, като бяха изминати 421 мили.

ваксина от самолет
Машинката, с която се разхвърлят ваксините

„Екипажът на самолета е от двама души – уточни Георгиева. – Аз пилотирам и следя маршрута, а един оператор, който седи отзад, зарежда машинката с ваксините и сменя кашони. В един кашон има 700 ваксини.“
За съжаление по този начин все още не може да се ваксинира срещу Африканската чума по свинете, тъй като към настоящия момент въпреки усилията на много изследователи по света няма открита ваксина, която да е удобрена. Затова държавата ще разчита отново на ловците да се справят с редуцирането на дивата свиня, единственото решение за справяне с Африканската чума към момента.

От 29 април – Самолети разхвърлят ваксина срещу бяс в 23 области

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ