ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Важно за ловци и риболовци – Как да се предпазим от гръмотевични бури

гръмотевични бури

В България пикът на гръмотевични бури е точно сега – през юни.

Между светкавицата и гръмотевицата има интервал от време  поради по- голямата скорост на светлината, така че като видите светкавицата, бройте до 10. Ако гърмът дойде след това число, значи е достатъчно далеч. Ако не успеете да преброите до 10, опасността е голяма.
В света всяка секунда падат около 100 мълнии. Установено е, че ако поради глобалното затопляне температурата на земята се повиши с 1 градус, в атмосферата ще бушуват 5 пъти повече бури, отколкото сега.
В нашата страна максимумът на гръмотевичните бури е през месец юни. Средно 7-8 дни са с гръмотевични бури, като през отделните години броят им е достигал 15-20. Повече мълнии падат в местата с подпочвени води, във водните басейни, залесените им брегове, местата с рудни залежи.
Мълнията може да предизвика пожар, да извади от строя трафопостове, електрически инсталации, уреди и системи. Тя може да порази тежко и дори смъртоносно хора и животни.
По данни на ООН ежегодно в света загиват 300 000 души, поразени от “Стрелите на Зевс”-мълниите, а за България жертвите са между 10 и 15 човека.
Това налага всеки от нас да знае правилата за поведение и действие при гръмотевични бури.

гръмотевични бури

Ако сте сред природата и започне гръмотевична буря:

– Стойте далече от метални стълбове, стърчащи канари, самотни дървета със стърчащи навън клони. Когато дъждът намокри дърветата, те стават силно проводими и привличат мълниите.

– Не се установявайте на естествени височини и в края на горички;

– Не устройвайте къмпинги на открити полета и хълмове.

гръмотевични бури

– Ако сте в гора,  застанете между две дървета, отстоящи на разстояние най-малко 3 метра едно от друго.

– Ако сте в група, стойте/движете се/ на 3-5 метра един от друг, за да избегнете опасността една мълния да порази цялата група. Струпването на много хора на едно място е опасно, защото дишането и изпарението увеличават проводимостта на въздуха.

– Отдалечете се от електропроводи за високо напрежение.

– Стойте настрани от метални конструкции, люлки, пързалки, спортни съоръжения, огради, парапети. Не се подслонявайте в беседки с ламаринени покриви.

гръмотевични бури

– Не дръжте и  не се хващайте за метални предмети, включително и такива с дървена дръжка /мотики, коси, брадви, вили, триони и др./ Всичко метално,  което е близо до нас, увеличава проводимостта, а мълнията се стреми да се движи по места, където проводимостта е най-висока. Мобилните телефони, фотоапаратите,  риболовните пръчки, са често удряни от мълния. Опасност има и ако сте с чадър с метален връх, с метални токчетата на обувките,  с метални обеци, часовници, пръстени, гривни, медальони, както и други метални вещи. Ако в чантата си държите метални предмети, по-безопасно е да се освободите от тях. Вие си решавате дали и как да се освободите, но е добре те да са на повече от 20-30 метра от вас.

– Ако по време  на буря се намирате на открито (в гората, в полето), задължително изключете мобилния си телефон.

– При прогноза за гръмотевични бури за  предпочитане е да облечете  връхна дреха с метални електропроводими детайли и аксесоари като ципове, ленти и др. За да се обясни противоречието между този и предходния съвет, трябва да се уточни, че тези аксесоари биха помогнали при неизбежно привличане на мълнията,  като отклонят от тялото ни електрическия ток, който ще изтече през тях в почвата /явлението е известно като контурна дъга/

-Не стойте върху мост по време на гръмотевична буря

– Ако сте във близост до воден басейн и ловите риба, веднага оставете въдицата  и се отдалечете. Никога не поставяйте рибарските кукички в джоба на ризата си, защото ще привлекат мълнията към сърцето ви.

гръмотевични бури

– Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете.

-В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега,  защото водата има по-висока проводимост от въздуха.

– Опасно е язденето и стоенето в близост до стада домашни животни. Мократа козина на животните превлича мълнията.

– Не стойте в близост до крави, коне, биволи и други големи четириноги животни, тъй като са значително по-силно застрашени от хората поради по-голямото възникващо напрежение между предните и задните крака.

– Ако сте във високите части на планината, подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра от входа на пещерата и се старайте да има поне един метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо до входа на пещери и скални навеси. Мълниите могат да преминат през цепнатините особено ако по тях се стича вода.

– Ако сте на  открито поле по време на гръмотевични бури, вие сте  се явявате най-високата точка в околността и привличате мълнията. Затова клекнете, прилепвайки плътно краката си, тъй като разкрачената стойка при допира с почвата създава разлика в електрическия потенциал между двата крака, наведете главата надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката си.

– Ако почувствувате изтръпване на кожата и настръхване на косите, това означава неизбежна мълния, насочена към вас. Ако сте изправени, незабавно се хвърлете на земята – първо на колене с ръце върху земята, и след това бързо легнете. Така електричеството ще премине през раменете и ръцете ви, пропускайки гръдния кош. На поразен от мълния човек веднага започнете непряк сърдечен масаж с интензивност 80-90 пъти в минута. На всяко петнадесето притискане на гърдите правете изкуствено дишане уста в уста. Започне ли да бие сърцето, търсете лекар  на тел. 112.

– Ако сте в превозно средство, прекратете временно пътуването и останете в превозното средство. Автомобилът е едно от най-защитените места по време на гръмотевични бури. Това е така, защото електричеството преминава по бронята и „изтича” в земята. Единственото, което трябва да направите, е да се прибере антената и да не  отваряте вратите и прозорците. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата – ако са обгорели,  могат да се спукат. Ако все пак решите да продължите пътуването, изберете подходяща скорост. Лошата видимост, паднали клони и дървета, поразени от мълнията семафори и светофарни уредби, могат да ви изненадат неприятно.

– Ако сте с мотоциклет или велосипед, веднага слезте и се отдалечете от него.

Спасиха двама бедстващи рибари в Тихия океан

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ