ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Васил Василев пред БТВ: Промените в Закона за лова нарушават международни спогодби и Конституцията на Република България!

Дискусия по промените в ЗЛОД

Председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев,  участва в дискусия по предложените промени в Закона за лова и опазването на дивеча в предаването „Тази Сутрин“ по БТВ. Според Василев включването на армията и полицията в борбата с Африканската чума по свинете, като им се даде право да ловуват, е грешка и с това ще се компрометира системата за придобиване на ловно право: „Още от 80-те години на миналия век, за да стане ловец, един човек е нужно да завърши специализиран курс, успешно да положи изпит, за да притежава необходимите минимални знания и едва след това да има правото да нарами пушка“– добави Василев.

инж. Васил Василев
инж. Васил Василев

Становище на НЛРС-СЛРБ относно предложените промени в ЗЛОД (вижте пълния текст)

На противоположното мнение беше началникът на Отдел „Ловно стопанство“ към Изпълнителната агенция по горите Юлиян Русев. Той обясни, че служителите на двете структури, които ще се включат в отстрела ще бъдат ловци: „В разпоредбите, които са направени в закона е изписано изрично, че ще бъде издавано разрешително за лов. Ловуването, индивидуалното, е свързано с придобиване право на подборно ловуване и също така трябва и да си ловец“- поясни Русев.  На въпрос на водещия Антон Хекимян относно дали това би било приложимо в реална ситуация, инж. Василев отговори: „Едно от основните изисквания, за да може да се направи успешен ловен излет е хората да познават, както навиците на дивеча, така и теренните особености в конкретното място. Аз изключвам възможността хора, които идват от някъде и не познават конкретните теренни особености, да могат да извършат успешен отстрел“– категоричен беше Председателят на Съюза. Той припомни и неуспешния пример с включването на полиция в борбата с болести по животните, когато полицейските сили бяха ангажирани в борбата срещу Шапа в Странджа. На противоположното мнение – Русев даде пример с Чехия, която е единствената страна в Европа, преборила се с АЧС. Началникът на Отдел „Ловно стопанство“ към ИАГ обясни как чешките власти са забранили на ловците да излизат на излети, за сметка на длъжностните лица: „И те успяха за месец и нещо да отстрелят всичките тези диви свине, които бяха там“- добави той. Инж. Василев контрира, като посочи, че примерът не е приложим за България, защото в Чехия става въпрос за затворен участък, а у нас болестта е разпространена из цялата територия на страната.

дискусия в студио
инж. Василв Василев и Юлиян Русев в “Тази сутрин”

Относно промяна, според която биха могли да се използват забранени методи за ловуване, Василев беше категоричен, че е възможно отново да се върнат в употреба, отдавна забранени методи и средства (б.а. – примки, живи животни, използвани като примамка, приспособления за осветяване на целта, приспособления за прицел за нощна стрелба, съдържащи електронен преобразувател или увеличител на образа, електрически уреди, способни да убиват или зашеметяват, експлозиви, капани, отрова или стръв с отрова или упойващи вещества и др.): „България е страна по редица международни конвенции и спогодби, съгласно Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания, която е ратифицирана за нашата страна от 1991-ва година, тези методи и средства са забранени, включително и термовизионните камери“– коментира Василев и добави, че съгласно Конституцията на Република България, всички международни спогодби, подписани от страната ни, стоят над националното законодателство..
На въпроса на водещия дали предложените промени допускат използването на отрови, Русев не даде категоричен отговор. Той обясни, че към момента не се налага използването на армия и полиция, както и използването на забранени от закона средства и методи за ловуване. Но не уточни дали няма да се налагат занапред.  На финала на разговора, Русев обясни, че предстои  разглеждане на  внесените становища по промените в Закона за лова.

Целият разговор можете да гледате в сайта на БТВ: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/sporni-promeni-v-zakona-za-lova.html

 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

 

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ