НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Доц. д-р Цвятко Александров с актуална информация за АЧС, болестта „син език“ и птичия грип

александров

Факта е, че ловната общност е изправена пред безпрецедентна ситуация с едновременното разпространение на африканска чума по свине, инфлуенца по птиците и болестта „син език“ по преживните животни. Ето защо на преведеното на 4 февруари заседание на  УС на НЛРС-СЛРБ зам.-директорът на БАБХ и член на Управителния съвет на Националната организация доц. д-р Цвятко Александров информира колегите си за актуалната епизоотична обстановка в страната.

ИАГ:  За една година дивите свине наполовина

„Както вече всички знаем, отстрелът на дивата свиня е с две трети по-малък в сравнение с предишни ловни сезони. Причината е голямата смъртност сред този вид дивеч заради Африканската чума по свинете –  каза доц. д-р Александров. – Заболяването влезе у нас преди 6 години. Постоянният мониторинг, който извършваме, показва, че в райони, където дивите свине изчезнаха напълно, популацията започва да се възстановява, така че има светлина в тунела. Ваксина срещу заболяването все още не е разработена въпреки усилията на учените.

По отношение на птичия грип преди дни за първи път от 7 месеца обявихме огнище на болестта в с. Славяново, във ферма със 100 хил. птици. Съмненията са, че заразата е дошла от пернатия дивеч, за който, без да имаме доказателства, подозираме, че е масово заразен с птичия грип. Факт е, че в Западна Европа много страни обявяват огнища на птичи грип – примерът от Франция е за над 300 обявени огнища. Тревожно е положението в Швеция, Унгария и Словакия. Така че проблемът е изключително сериозен и ловно-рибарските сдружения трябва да вземат мерки за превенция срещу заболяването в своите фазанарии. БАБХ прави всичко възможно за предотвратяване на разпространението на птичия грип, за да може разселването на пернат дивеч да се извършва без проблеми и ловно-рибарските сдружения да продължават да обогатяват родната природа.

Болестта „син език“ също засегна дивите преживни животни у нас. За съжаление малко по-късно установихме разпространението на заболяването, тъй като поради притеснения у ловците и горските служители информацията за открити умрели животни не стигаше веднага до нас. По принцип, през зимния период заболяването затихва, тъй като заразата се пренася от летящи насекоми, но тази зима е топла и констатираме нови случай. Има смъртност по дивеча от „син език“ в Южна и Югозападна България при по слабите животни, но за домашните говеда, например, ваксинации у нас се извършват от 2014 г., така че разчитаме изграденият имунитет да предотврати разпространението. От всички съседни държава само у нас тази ваксинация е факт, нова ваксинация ще направим през февруари. Но сред дивите преживни животни има поразени и ако ловците намират умрели такива, е необходимо да сигнализират БАБХ. За съжаление не можем да ваксинираме дивите животни, но може да се извършва дезинфекция на водоизточниците в местообитанията на тези видове дивеч, чрез които се най-вече се разпространява заболяването. Като цяло аз съм оптимист, че с новото поколение диви животни, синият език ще изчезне сред дивите популации“ – завърши доц. д-р Цвятко Александров.

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ