ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Инж. Васил Василев: Търсим подкрепа за промени в нормативната уредба

василев

Поканата на ръководството на НЛРС-СЛРБ за среща с всички регистрирани за предстоящите парламентарни избори политически сили, на които да се дискутират дългогодишните нерешени въпроси в областта на ловното и риболовното стопанство, стана повод колегите от БНР да потърсят мнението на председателя на Съюза инж. Васил Василев.

„До момента на поканата ни за разговори преди провеждането на парламентарните избори се отзова само една политическа партия, но аз съм убеден, че срещите с другите предстоят, тъй като ние не дискутираме наши тесни теми и проблеми, а такива, който засягат много голяма част от българското общество – заяви в предаването „Преди всички“ инж. Василев. –  Това беше и нашата цел – да поканим кандидатите за народни представители сега, преди те да получат доверието на избирателите, да ги запознаем с нашите проблеми и ако по време на разговорите получим разбиране и подкрепа, да ги покани да подпишат документ, с който се съгласяват да работят за тяхното решаване. Това е документ, които няма правна стойност, но ако след време съответният депутат забрави своите ангажименти, да можем чрез медиите да му напомним, че преди изборите лекично е излъгал. С огласяването на резултатите от тези срещи ние даваме възможност на гласоподавателите да направят своя информиран избор.“

Председателят на НЛРС-СЛРБ изреди и основните теми, по които се дискутира с кандидатите за депутати от политическите сили. Такава е необходимостта от изчистване на нормативната база в областта на лова и риболова от лобистки текстове, които са довели до редица противоречия в ЗЛОД и ППЗЛОД, включително и такива, които препятстват борбата с бракониерството. Това са противоречия, натрупали се през последните десетилетия, през които 40 пъти е променят законът за лова, много често според смяната на политическата конюнктура.

По повод бракониерството инж. Василев отбеляза, че се обсъждат и промени в Наказателния кодекс, чрез които да се стигне до ефективни присъди и така правната рамка да създава респект у нарушителите. Досега основният мотив бракониерите да не се преследват с наказателна отговорност е изтъкваната от прокуратурата ниската обществена опасност на техните деяния, като причина за това е не осъзнаването на факта, че престъпленията срещу дивата природа са престъпления срещу всички нас.

НЛРС-СЛРБ кани всички политически партии на срещи за обсъждане проблемите в сектора

Инж. Василев припомни, че преди евроизборите ръководството на НЛРС-СЛРБ проведе подобни срещи с кандидатите за евродепутати от различните политически партии и резултатите са налице. Българските евродепудати бяха предварително запознати с проблемите пред ловното и риболовното стопанство, благодарение на което, когато Националната организация потърси тяхното съдействие в Европарламента за предотвратяване на забраната за оловните боеприпаси във влажните зони например, я получи. Те изпълниха ангажимента, който бяха поели по време на срещите с тях, което дава надежда, че този подход може да работи и на ниво български парламент.

Цялото интервю можете да чуете ТУК

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ