ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Пазарджик – Регионална среща на ръководството на НРЛС-СЛРБ със сдруженията

среща пазарджик

ЛРС– Пазарджик бе домакин на регионална среща между ловно-рибарските сдружения от региона и ръководството на НЛРС-СЛРБ. Тя се проведе в базата на сдружението в комплекс „Фазанария”.

Срещата откри председателят на Съюза инж. Васил Василев с резюме на сложната обстановка в страната и трудните условия, в които работят ловно-рибарските сдружения заради разпространението на АЧС и Covid–19 в страната.

Проведе се регионална среща на сдруженията от Северозапада с ръководството на Съюза

„Само 60 на 100 от плана за отстрел на дива свиня е изпълнен в ЛРС – Панагюрище“ –  съобщи председателят Герман Кърпаров. 

„Кой, как и от кога ще започне да възстановява загубите от АЧС? Тези въпроси трябва да намерят бързо своя отговор“ – призова председателят на ЛРС–Септември Стоян Серев. Той постави и въпроса за необходимостта да бъде удължен срокът за ловуване на водоплаващ дивеч след края на януари. Засегна и темата за таксата за стопанисване на дивеча, 30% от която  отиват директно в държавния бюджет, вместо да се използват тези средства от сдруженията за обогатяване на дивечовите запаси.

Поради невъзможност за решаване на местно ниво в област Пазарджик ловният специалист на ЛРС-Панагюрище Иван Илиев потърси съдействие от Съюза за решаване на въпроса с почистването и обезпаразитяването на ямите за загробване на  поразени от АЧС диви свине с изчерпан капацитет.

Само председателят на  ловно-рибарско дружество Пещера  Иван Джинев отчете, че ползването на дивата свиня за изминалия сезон е както през предишния.

 „Няма и нито един случай на Африканска чума по свинете на територията на сдружението“ – информира още Джинев. Той даде и добрия пример с разселването на 200 заека за последните 4 години в района на Пещера като опит за възстановяване запасите на местния дребен дивеч, на който през следващите ловни сезони ще разчитат дружините за провеждането на успешни излети.

Поставени теми бяха коментирани от председателят на Националната организация инж. Василев, който подчерта, че в дискусиите с политическите партии и техните кандидати за народни представители, които вече се провеждат преди предстоящите парламентарни избори, тези и други важни за ловното и риболовното стопанство проблеми се обсъждат, за да намерят своето скорошно решение.

За единство на организацията на ловците, когато се решават важни за сдруженията въпроси, се обяви  домакинът на срещата  Евгени Абаджиев, председател на ЛРС– Пазарджик, като  даде пример за необходимостта от такова единение по повод искането на ловно-рибарските сдружения за  отпадане на изискуемата норма от 70 ха ловна площ за един ловец.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ