НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

В Радомир и Благоевград се проведоха регионални срещи с ловно-рибарските сдружения от региона

срещи радомир

Регионални срещи със сдруженията от радомирско и благоевградско проведе  ръководството на НСЛР – СЛРБ  на 4 март. Домакин на първата регионална среща бе ЛРС – Радомир с председател Ивайло Банков. В нея участва доайенът на местните ловци –  дългогодишният председател на ЛРС– Радомир и 4 мандата член на УС на НСЛР–СЛРБ  Христо Златанов, както и представители на ЛРС–Перник, ЛРС-Трън, ЛРС-Брезник. Домакин на втората среща бе ЛРС–Благоевград. В нея взеха участие  председателите на ЛРС–Благоевград – Иван Василев и ЛРС–Кресна – Стефан Светецов, както и представители на ЛРС–Разлог, ЛРС-Гоце Делчев, ЛРС–Струмяни и ЛРС–Петрич.  На регионалните срещи ръководството на Националната организация бе представено от председателя на УС инж. Васил Василев, гл. секретар Даниел Тошков и експертът Ради Радев.

Председателят на Съюза инж. Василев очерта някои основни проблеми в работата на сдруженията от цялата страна в условията на извънредната обстановка заради Covid-19 и усложнената ситуация около разпростанението и последствията от АЧС. Най-много дискусии предизвика фактът, че от отчетите на ловно-рибарските организации  ясно личат катастрофалните последствия от разпространението на Африканската чума по свинете. Слаб отстрел на дива свиня със спад до около 60% отчитат сдруженията на много места в страната. Председателят даде за пример сдружението, в което той самият членува, като цитира данните, че при над 1800 диви свине за сезон 2018–2019 г. и 1400 диви свине за сезон 2019–2020 сдружението в Троян отчита едва 164 диви свине за приключилия тази година ловен сезон.  

Проведе се регионална среща на сдруженията от Софийска област

Не толкова драстично е намалението на отстрела в района на Радомир, отчетоха от местните сдружения. Въпреки това, ловците знаят, че за да се възстанови напълно популацията на този вид дивеч, превърнал се в основен за ловците в България, ще са необходими от 4 до 6 години.

„Да станем ловци истински и разнообразни”, призова председателят на ЛРС – Перник и член на УС на НСЛР–СЛРБ Виктор Вучков.  Той подчерта, че ловът на пернат и дребен дивеч, както и ловът на хищници са достатъчно атрактивни, изпълнини с емоции и висок адреналин за истинските ценители на този вид спорт.

„Сега ловецът няма ловна култура, не ги обучаваме”, констатира  председателят на ЛРС–Трън Иван Искренов.  Всички присъстващи на срещата се обединиха около мнението, че  начинът за придобиване правото на лов е своеобразна пародия. Припомниха се и детайли от ловното законодателство преди години, които предвиждали обучителният курс да е 2 години. Той завършвал със задължителна практика в сдружението, за да се види дали общността приема или не кандидат-ловеца. Но всичко това останало в сферата на добрите пожелани, а реалностите довели до тотална смяна на профила на българския ловец.

срещи радомир

Този факт и драматично намаляващата популация на дива свиня – единствен лов за новия български ловец – може да доведе до отлив на членска маса от Съюза, предупредиха доайените.

За друга опасност алармира председателят  на ЛРС–Радомир Ивайло Банков. Той изрази опасенията си за бъдещето на лова в България, като припомни, че ако влязат в сила разпоредбите за забрана на оловото в боеприпасите, един патрон за пъдпъдък ще струва 7 лева. Той определи тази цена като   непосилна за повечето български ловци и прогнозира сериозен отлив на членове.

На срещата в Радомир не присъства председателят на ЛРС–Брезник д-р Валери Величков, защото бе служебно възпрепятстван с ваксинацията срещу Covid–19. Той обаче бе сред централните теми на дискусията  с безпрецедентния факт, че само преди дни стана жертва на вандалската саморазправа от страна на бракониери, отсeкли 160 плодни дръвчета от овощната му градина.

Пазарджик – Регионална среща на ръководството на НРЛС-СЛРБ със сдруженията


В дискусията ясно се очертаха приоритетите пред ловно-рибарските сдружени по отношение целенасоченото разселване на местен дребен дивеч, постигане на законодателни промени, които да ограничат бракониерството, щетите нанасяни на дребния дивеч и неговите местообитания от интензивното земеделие, незаконното използване на вредни за здравето на животни и хора препарати за растителна защита, безразборния дърводобив и др.

За добри резултати при разселването на полудиви патици съобщи председателят на ЛРС–Благоевград Иван Васелев. Само за миналия сезон от стружението са разселили 1600 патици от сдружение „Сокол” и още 1400 от производственото стопанство в Костенец. „Това е оптимално решение – с малко грижи и средства възстановяваме значитилен запас”, категоричен бе Василев. Той настоя и за законодателни промени, така че държавата да дава премии за отстреляни хищници. Навсякъде в района на Благоевград от сдруженията на ловците съобщиха за повишена популация на хищници. В района на границата има отстреляни дори маркирани в Гърция чакали.

Проведе се регионална среща на сдруженията от Северозапада с ръководството на Съюза

Ловците от ЛРС-Радомир адмирираха срещите на ръководството на Съюза с кандидатите за депутати от различните политически сили за  поемане на  конкретни ангажименти за решаване на редица проблеми пред ловното и риболовното стопанство. Колегите им от района на Благоевград обявиха, че на фона на все по-малкия брой ловци сред депутатите в парламента  – 53 в 44-ото НС  при 82 в 43-ото  НС е наложително да се търси лоби за общността в личен контакт с все повече кандидати за народни представители от целия политически спектър. 

От ръководството на Съюза уточниха, че вече са минали срещите с кандидат-депутатите от БСП и ВМРО. За 5 март е насрочена срещата с кандидате за народни представители от ПП Има такъв народ, а за 25 март с кандидати от ДПС. В ход са и разговори със СДС и ГЕРБ за уговаряне на дата и час за среща.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ