140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Експертите на Съюза говорят: Oбществото разбра, че ловците са добрите в приказката

добрите ловци обществото

Необикновената 2020-а година изправи света пред нещо, което до преди няколко години можеше да бъде описано само в някой фентъзи роман. Covid-19  застигна България и преобърна ежедневието ни, като затвори милиони българи по домовете им. В тази връзка потърсихме експерта “Връзки с обществеността” към НЛРС-СЛРБ Кристиян Попов. 

добрите ловци обществото

Експертите на Съюза говорят – Ситуацията с дивата свиня в страната е драматична

– Как реагира ловната общност на тази криза?

– За съжаление, заради пандемията много хора в нужда останаха откъснати от света, като достъпът им до храна и лекарства беше силно ограничен или невъзможен. Тогава Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” организира доброволческа инициатива сред своите членове, в която се записаха над 700 ловци и риболовци. Те се отзоваваха на апелите на нуждаещите се, като им доставяха необходимото с високопроходимите си коли, както и помагаха на общинските администрации в дезинфекцията на обществените пространства или на КПП-тата в страната. Това не остана незабелязано и големите медии отразиха инициативата, като по този начин стана достояние на обществото:

ГЛЕДАЙТЕ РЕПОРТАЖА НА БТВ – ТУК

ГЛЕДАЙТЕ РЕПОРТАЖА НА БНТ – ТУК

– От NOVA телевизия ви поканиха да участвате и в създаването на “Темата на NOVA – Празна планета”, как се случи?

– Репортерът Николай Василковски се свърза с нас с интересно предложение. Той искаше да погледне на пандемията от различни страни и по-конкретно на влиянието на COVID-19 върху дивата природа. Е кой, ако не ловно-рибарският Съюз ще е по-добър събеседник…

“Темата на NOVA” – “Празна планета”

– Измести ли фокуса пандемията от COVID-19 от разпространяващата се Африканска чума по свинете?

– За обществото тази тема е далечна, но не и за нас и нашите членове, които милеем за този вид дивеч. Многократно засегнахме темата, като успяхме да предотвратим и прокарването на промени, които щяха да окажат пагубно влияние върху и без това силно намалената популация на вида у нас. Председателят на организацията инж. Васил Василев аргументирано се противопостави на абсурдните законови промени, които щяха да позволят употребата на отрови и термовизии, както и допускането на отстрел на диви свине от военни и полицаи.

ВИДЕО ОТ УЧАСТИЕТО НА ИНЖ. ВАСИЛЕВ В БТВ

– Обществените медии потърсиха ли експертното мнение на Съюза по проблема АЧС?

– Ресорните медии редовно се допитваха до нас, защото получаваха точни и аргументирани отговори, в които не се пестяха критиките към институциите у нас. Журналистите на AgroTV излъчиха подробно интервю с инж. Василев, в което той посочи кои действия или бездействия доведоха до повсеместното разпространяване на болестта и тежките последствия за този вид дивеч.

Гледайте инж. Васил Василев пред Агро Тв тук

– Пред същата телевизия защитихте и българските риболовци… Какъв беше проблемът там?

– Предложиха се изменения на ЗРА, които не уреждаха проблемите на любителите риболовци, а бяха насочени към промишления риболов.

– Кои проблеми визирате?

– Зарибяването на водоемите и липсата на контрол при зарибяването е основен проблем за нашите членове, а и въобще на обществото. От 2012-а година практически никой не следи как и къде се зарибява. Нещата остават само на хартия. Друг основен проблем на нашите членове е, че заради празноти в закона ловно-рибарските сдружения  не получават за водоеми, които да стопанисват въпреки тяхното желание. Според експертите ни, на сдруженията, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, следва да се възлага управлението на рибните ресурси в реките и старите речни корита, но поради неприложимостта на Наредба № 22 от 10.12.2007 г. за реда за предоставяне управлението на рибните ресурси в изкуствени водни обекти – държавна собственост, на сдружения за любителски риболов, това на практика не се осъществява. С отпадане на наредбата и опростяване на процедурата сдруженията биха могли да полагат необходимите грижи за участъците от реките и речните корита с цел опазване и увеличаване на рибните ресурси.

Гледайте интервюто на председателя на НЛРС-СЛРБ пред AgroTv тук

– Можете ли да отличите някое от медийните участия през годината?

– Определено това е участието на Съюза в рубриката на БТВ “Репортерите”. Ладислав Цветков откликна на нашата покана, като успя от първо лице да види какви хора сме ние ловците и колко много повече даваме на природата, отколкото да взимаме. Смятам, че материалът, който направи, е изключително добър и за първи път ние не бяхме “лошите” в приказката. Обществото видя какви грижи полагаме за дивеча, колко много даваме и колко малко вземаме.

БТВ РЕПОРТЕРИТЕ – “Мисия лов”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ