140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

1 ден седмично за лов на дива свиня е предложението на работната среща с участието на Ловния съвет

ловен съвет заседание

На 5 август в сградата на НЛРС-СЛРБ в столицата се проведе работна среща с участието на Ловния съвет, на което бе обсъдено състоянието на популацията на дивата свиня и разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България.

ловен съвет заседание

Освен членовете на Ловния съвет участие взеха представители на 16-те регионални дирекции по горите, катедра „Ловно стопанство” към ЛТУ, неправителствени природозащитни организации.

В началото на срещата председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев представи решенията от Националното съвещание на организацията, което се проведе 2 дни по-рано по същата тема, които сайтът SLRB.BG вече публикува.

Национално съвещание на Съюза: Ловната общност с предложения за дивата свиня

ловен съвет заседание

Д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните” в Българската агенция по безопазност на храните подробно информира за актуалната ситуация с разпространението на заболяването сред дивите свине. Обсъдено бе състоянието на популацията на вида и бе констатирано, че все още е рано да се предприемат мерки за нейното въстановяване. Докторът беше категоричен, че подхранването на дивите свине не кореспондира с европейските разпоредби и е категорично забранено.

Най-много дискусии предизвика предложението на Съюза да отпадне третият ловен ден (сряда) за групово ловуване на дива свиня от седем последователни, което означаваше да има два ловни дни. Председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев убедително аргументира това предложение, като важно условие за справяне с последствията от АЧС. Но доц. д-р Христо Михайлов, ръководител на катедра „Ловно стопанство” към ЛТУ, предложи още по тежка мярка – само 1 ловен ден. В заседанието, в което доминиращо присъстваха горски служители, искането на доц. д-р Михайлов получи по-голяма подкрепа и ще се превърне в преложение до Ловния съвет, въпреки че инж. Василев гласува против това решение.

Към момента това решение не е официално, като за да стане такова то трябва да бъде гласувано на редовно заседание на Ловния съвет. На него НЛРС-СЛРБ категорично ще се противопостави и ще защитава позицията на членовете си – ловните дни да бъдат намалени до два седмично, като сдруженията да имат възможност сами да определят допълнителното им редуциране при необходимост.

ловен съвет заседание

По настояване на инж. Василев, това предложение до Ловния съвет бе обвързано с необходимост от финансово обезпечение от страна на държавата за дейностите на ловците при изпълнение на заповедите за справяне с АЧС.

На заседанието на Ловния съвет бе обсъдена и изготвената по молба на министър проф. Христо Бозуков “Концепция за развитие на ловното стопанство в Република България”, разработена от авторски колектив в състав доц. д-р Христо Михайлов, проф. дсн. Нино Нинов и  гл. ас. д-р Стоян Стоянов.

Повече за Концепцията четете тук

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ