НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

В Деня на Националната организация – Деца зарибяваха под мотото „За един по-богат воден свят“(ВИДЕО)

За един по-богат воден свят

На 6 август Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ отбеляза своята 123-годишнина под мотото „За един по-богат воден свят“. Денят на Националната организация бе посветен на възпитанието на бъдещото поколение в грижа и любов към живата природа. Ето защо 9 деца на различна възраст разселиха 2500 балкански пъстърви под един от римските мостове на Фотинската река. Празникът бе повод и за официалното откриване на реновираното пъстървово стопанство на ЛРС-Пещера край с. Фотиново.

Видео от зарибяването

Денят на Националната организация бе уважен от министъра на МЗХГ проф. Христо Бозуков, експерта от ИАГ Кристина Иванова, която поднесе поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на агенцията д-р инж. Александър Дунчев, зам. изпълнителния директор на БАБХ инж. агроном Николай Роснев, кметът на село Фотиново – Джамали Яшар, ръководствата на ЛРС-Пазарджик, ЛРС-Септември и ЛРС-Девин, екипа на НЛРС-СЛРБ.

инж. Василев и д-р Бозуков

„Тази година по повод честванията на годишнината  ние решихме да се обърнем към рибното богатство на нашата страна, каза председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. За да бъде с бъдеще тази наша кауза ние поканихме деца от село Фотиново да извършат това зарибяване. Само чрез работа с подрастващото поколение и правилното му възпитание ще създадем едно общество, което се грижи, милее за природата и ще се грижи за нейното опадване. В лицето на нашите приятели, които извършиха това зарибяване, ние сме създали точно това – посяли сме семката на любовта към природата, въпреки, че те самите я притежават”.

За един по-богат воден свят

Рибарниците край прочутите Фотинските водопади са напълно възстановени и отново достъпни за любителите на риболовния спорт. В тях ще се отглеждат годишно и по 100 хил. пъстърви за зарибяване. Това е резултатът от реализацията на проект „Развитие на туристически атракции в Община Батак, чрез възстановяване на рибовъдно стопанство в с. Фотиново“. Обща стойност на проекта е 71 959,57 евро. Дейностите са обезпечени с 61 165,63 евро (85%) по Програма за морско дело и рибарство, чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство и 10 793,94 евро (15 %) – национално съфинансиране. Националното сдружение на ловците и риболовците „Съюз на ловците и риболовците в България” подкрепи изпълнението на дейностите със заем от 100 хил. лева, отпуснат с решение на УС на Съюза.

Рибовъдно стопанство
Рибовъдното стопанство от птичи поглед

“Възстановяването на рибовъдното стопанство край с. Фотиново, което придобихме през 1991 г., бе по идея на  местна инициативната рибарска група „Високи Западни Родопи: Батак – Девин – Доспат. –сподели за сайта SLRB.BG Иван Джинев, председател на ЛРС-Пещета. – Така ще имаме възможност да отглеждаме зарибителен материал от балканска пъстърва, която е специфична за региона, и да превърнем водоемите в Западните Родопи в атрактивни обекти за любителите риболовци”.

ЛРС-Пещера е едно от сдруженията, съоснователи на Националната организация преди 123 години. Затова е въпрос на чест да бъдем домакини на празника на Съюза, още повече с цел да възпитаваме деца в любов и грижа към природата”.

Последвайте ни и във Facebook!

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ