140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Естонска делегация гостува на НЛРС-СЛРБ, изучават опита ни в ловното стопанство

естонци делегация

Среща на ръководството на НЛРС-СЛРБ с делегация на Естонската ловна асоциация се проведе в Дома на ловците и риболовците в София. Около 40 естонски ловци, водени от техния председател Маркус Пуст и изпълнителния директор Тонис Кортс, са на обиколка в европейски страни, за да се запознаят с условията за лов, ловното законодателство и практиките в различни държави.

естонци делегация

Председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев запозна гостите с историята на Съюза, ловната култура и традиционните  методи за лов на българските ловци. Гостите изгледаха документални филми и видеорепортажи, преставящи дейността на българския ловец и неговата природозащитна роля.

естонци делегация

Срещата премина при изключителен интерес от страна на гостите, които живо се интересуваха от устройството на нашето ловно стопанство, нормативната уредба и особеностите на регалната ловна система. Подробно бяха дискутирани темите за разпространението на Африканската чума по свинете и нейното отражение върху запасите от дива свиня, изпълнението на плановете и нормите за отстрел на различните видове дивеч, регулирането на хищниците, работата с екологичните организации.

естонци делегация

Особен интерес у естонската делегация предизвика българският ловен опит по отношение на чакала. Фауната на прибалтийската държава също е подложена на инвазия от този вид, но въпреки това отстрелът му не е разрешен целогодишно, а само в определени срокове. „Нашият опит показва, че при постигане на определена численост на чакала, традиционните методи за контролиране на популацията не дават резултат“, сподели инж. Василев.

естонци делегация

На срещата присъстваха и представители на Изпълнителната агенция по горите, водени от Юлиян Русев, началник отдел „Ловно стопанство” в  ИАГ. Те презентираха пред естонските ловци възможностите за организиран ловен туризъм в България, както и трофейните качества на  популациите ни от благороден елен, сърна и дива свиня.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ