140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Инж. Васил Василев: Да ловуваме отговорно!

Ловен сезон 2021-2022

Скъпи ловни приятели,

На 2 октомври откриваме новия сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч – ден, дълго чакан от над 120 000 българи и посрещан като голям празник за нашата общност. Предстои ни сезон, който няма да е обичайния – стремежът на ловеца няма да бъде към повече отстрелян дивеч, а към опазването на популацията на дивата свиня в България.

Колеги, да ловуваме е традиция с дълбоки корени в България, да ловуваме е наша привилегия, която чрез Националната ни организация отстояваме повече от 120 години, да ловуваме е истинска чест, но да ловуваме отговорно е наше задължение!

Председателят на НЛРС-СЛРБ е преизбран за вицепрезидент на FACE

Африканската чума по дивите свине нанесе огромни щети на популацията на най-популярния вид дивеч у нас. Само за две години дивите свине в българската природа намаляха наполовина. В някои сдружения отстрелът за изминалия сезон беше с 90% по-нисък от предходния, като само части от Западна България и Рило-Родопския масив останаха слабо засегнати от болестта. Затова е необходимо ние да поемем отговорност към поверения ни дивеч и да насочим усилия към опазването му. За целта не са ни необходими външни заповеди, а висок морал в ловеца.

Аз за себе си съм решил – няма да стрелям по диви свине майки и глигани. Считам че всеки излет трябва да се прекратява при отстрел на един приплод или едногодишна дива свиня. Апелирам и вие да последвате моя пример. От изключителна важност е в районите със силно намалели популации на дива свиня ловът да се редуцира до разумно ниво или излетите да се прекратяват при първа успешна гонка. Спазването на противоепидемичните мерки също не е за подценяване, дори напротив, то е съществено. Последните научни изследвания показват, че вирусът продължава да живее в природата над 6 месеца след смъртта на индивида. Затова колеги, дезинфекцирайте и спазвайте въведените мерки!

И както казва един от доайените на нашата организация – Христо Златанов: “Нека да дадем повече на природата, отколкото взимаме от нея. Тогава ще сме истински ловци!”.

Ловувайте отговорно и наслука!

Инж. Васил Василев,
председател на НЛРС-СЛРБ

Последвайте ни и във Facebook!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ