140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

След престъпния отстрел – СЛРБ дарява зеленоглави патици на парк „Бачиново”

патици бачиново

17 патици бяха убити на 21 февруари около 3 часа през нощта край езерото на благоевградския парк “Бачиново”. Разследващите органи предполагат, че престъпното деяние е извършено с въздушна пушка. Злосторниците са успели да избягат вероятно подплашени от охраната на парка и не са успели да отнесат със себе си убитите птици. В парка са разположени десетки видеокамери, записите от които в момента се преглеждат.

Ето какво заяви за сайта SLRB.BG председателят на ловно-рибарското сдружение в Благоевград – Иван Василев.

патици бачиново
Иван Василев – председател на ЛРС-Благоевград

„Всяка година дружините на нашето сдружение разселват полудиви патици в подходящите за целта водоеми. 1600 патици доставихме миналата година от производсвеното стопанство на фирма „Сокол-БЛРС” край Луковит и 800 от стопанството на ЛРС-Костенец. Част от тях – около 80-100 бройки, ежегодно разселваме като дарение за парк  „Бачиново”, за да бъдат атракция за съгражданите ни и техните деца.

Част от тези патици, които там се размножават на спокойствие, се саморазселват по поречието на р. Бистрица, която се влива в Струма.

Деянието е повече от престъпно. Ако се окаже, че злосторниците са ловци, няма да видят ловен билет до края на живота си” – категоричен е Василев.

патици бачиново

За съжаление част от убитите зеленоглави патици са женски, а сега започва размножителния им период.

„Почти всяка пролет имаме убити женски патици при мъжките боеве през размоножителния период. Никога обаче досега не е стреляно по тях”, добави Васил Бачев, управител на общинска фирма „Биострой“, която се грижи за чистотата и охраната на парка.

Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” ще дари зеленоглави патици, за да бъде възстановена тяхната популация в езерото на парк „Бачиново”.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ