ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Националната организация издаде „Помагало за ловеца: Птици”

помагало птици

Изключително удобният джобен формат на това помагало е разработен с помощта на Българско дружество за защита на птиците и щатни служители на НЛРС-СЛРБ, които работят по проекта „Живот за сокола“.

Прекрасно илюстрирани са 68 вида птици, като всички, които са обект на лов, са в зелена рамка на страниците, а всички останали със друг режим като защитени и дневни грабливи птици, са в червена рамка на страниците в помагалото.

помагало птици

Всеки един ловец може да намери описание за гнездовия период на всяка птица, нейния статут и ако е обект на лов съответно дневната разрешена отстрелна норма.

Ето каква казва в увода към изданието основният съставител на помагалото д-р Петър Янков:

„От самото си създаване БДЗП работи с ловците, като първоначалното ни сътрудничество на индивидуално ниво постепенно прерасна във взаимодействие на ниво организации. Само година след като беше сключено споразумение за сътрудничество между FACE (Federation of Associations for Hunting and Conservation of the Eli) и BirdLife International, такова споразумение беше подписано през 2006 г. и между БДЗП и Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. С това България стана първата страна в Европа с подобно споразумение между национална ловна и национална природозащитна организация и даде пример за модерно мислене и отношение към природата. Настоящото помагало е един от изразите на това сътрудничество.

Идеята е този формат на изданието винаги да бъде в най-удобния джоб на ловеца и да му служи по време на лов на пернат дивеч.

помагало птици

Вече има и версия, която всеки един от нас може да изтегли на своя смартфон, ако прецени, че така ще му е още по удобно. Онлайн версията се намира на сайта на националната организация SLRB.BG, също така е разработен и въпросник които ще може да се попълва абсолютно анонимно на сайта на проекта „Живот за сокола”.

Всеки попълнен въпросник увеличава възможността за по-голямо извличане на нужните данни и разбира се много по-точни изводи, които са необходими за постигане на целите по проекта, а имено да се поздравим след 5 години с много гнездящи двойки ловни соколи на територията на цялата страна.

Ловците вече започнаха да попълват въпросника, като до този момент са се подписали над 50 човека. Напечата ни са 1200 хартиени бройки от помагалото, които се раздават на събития от календара на НЛРС-СЛРБ.

А всеки желаещ може да свали онлайн версията ТУК.

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ